Министър Банов: Нито един творец няма да оставим без подкрепа

от БНТ
10:10, 30.07.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Култура

Вчера министърът на културата Боил Банов обяви, че ще бъдат отпуснати 15 млн. лева за свободните творци на България. Програмите за кандидатстване ще бъдат отворени от понеделник, 3 август.

Пред БНТ министър Банов обясни, че преди COVID за тази година за независимите творци са били предвидени 5 милиона в Министерство на културата за различни програми и 2 милиона във фонд "Култура". След COVID допълнително във фонд "Култура" са влезли 2.5 милиона по първата най-спешна програма за подкрепа на най-нуждаещите се, които изкарват до 1 000 лева на месец. От идентифицирани 1 180 артиста 1 147 са получили подкрепа. Правителството даде и допълнителни 5 милиона лева за фонд "Култура" по поредица програми, свързани с частни организации.

Средствата, които идват сега, са отдавна обсъждани. Има вече възможност и на открито и на закрито за изява, но нещата са трудни и трудно се връща публиката, каза министърът.

12 млн. ще отидат пряко за създаване на самостоятелни проекти от творци от всички жанрове на изкуствата - индивидуални проекти за творци на свободна практика. Това, което е предвидено 3000 човека да представят своите проекти и да получат по 4 хил. лева.

Има условия изявата да е базирана върху български материали и да бъде качена онлайн. Необходима е и автобиография на твореца, както и кратко описание на проекта. Програмата ще бъде обявена в понеделник, ще бъде дадено достатъчно време за кандидатстване, ако се наложи ще бъде и удължен срокът. Проектите ще се оценяват от широка комисия.

"Подкрепата за творчески проекти ще достигне до всеки един от творците", увери Банов.

Останалите 3 милиона са предвидени за устойчива програма за подгрупа на организациите. Тя не е свързана с конкретен проект, а е целогодишна, така че да даде възможност на утвърдени организации да бъдат подкрепени. Подкрепата ще важи от март до края на годината.

"Нито един творец и в държавния и в свободния сектор няма да оставим без подкрепа. Нито един. Трудно е. Не е лесно", обясни министъра. Това няма да са последните мерки, добави той.

За първи път от тези пари ще бъде отворена програма за цирк и вариете - 700 000 лева. За първи път ще бъде направена и програма за литература за 300 000 лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Решено: ДДС-то за виното и бирата става 9%
Решено: ДДС-то за виното и бирата става 9%
Пуснаха движението по бул. “България” – от “Каблешков“ до “Гоце Делчев“
Пуснаха движението по бул. “България” – от “Каблешков“ до “Гоце Делчев“