Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Бюджетната комисия реши: 9% ДДС за вино, бира, фитнес

от БНТ
13:30, 29.07.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
бюджетната комисия реши ддс вино бира фитнес

Парламентарната Комисия бюджет и финанси разшири кръга на стоките и услугите, облагани с по-ниска ДДС ставка от 9%.

Така с по-ниския данък ще бъдат облагат виното, бирата, туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз. В последния момент към тази група бяха добавени фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища и други.

Мярката е по предложение на "Обединени патриоти", а на коалиционен съвет в началото на седмицата получи подкрепата и на коалиционния партньор ГЕРБ.

Тя има за цел преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата, както и подпомагане на туристическия бранш, който бе сред най-засегнатите по време на извънредното положение.

"Това още веднъж показва, че пробив в единната ставка винаги води единствено до разширяване на видовете услуги под натиска и искането на съответните бизнеси, което е съвсем нормално", заяви след заседанието председателят на комисията Менда Стоянов, която неведнъж е изразявала личната си позиция против диференцираната ДДС ставка.

Промените бяха гласувани директно на второ четене през отворения за обсъждане Закон за местните данъци и такси, а на заседанието на парламента в четвъртък предстои да бъдат одобрени окончателно от пленарната зала.

Така те ще могат да влязат в сила от 1 август и да действат до края на 2021 г като временна мярка, заедно с намаленото ДДС за ресторантите, кетъринга, книгите и детските стоки.

Въпреки че от БСП разкритикуваха начина, по който новите текстове са вкарват за обсъждане, депутатът от левицата Дора Янкова изненадващо ги подкрепи с аргумента, че туристическият бранш наистина е сред най-засегнатите.

В рамките на днешното заседание депутатите приеха и текстове, даващи възможност на туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат – срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът до МОН: Има ли екшън план срещу COVID-19?
Омбудсманът до МОН: Има ли екшън план срещу COVID-19?
Без дебат: Законът за социалните услуги мина в парламента
Без дебат: Законът за социалните услуги мина в парламента