НОВИНИ

От днес е в сила новата намалена ставка за ДДС за кетъринг услуги, бебешки продукти и книги

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:50, 01.07.2020
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

От днес e в сила новата намалена ставка за ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки продукти и книги. Данъчните започват разяснителна кампания като едновременно ще следят и за нарушения. Доколко заведенията са готови за различните ставки и кои сектори от ресторантьорския бранш не само няма да получат намалена ставка, а ще бъдат ощетени - вижте.

Масово ресторантьорите твърдят,че не са готови за новите диференцирани ставки.

"В нашия вътрешен, браншови канал така да го наречем, информацията е много разнопосочна, четем всички какво е спуснал от вчера НАП информация, тълкуванията са много, заяви управителят на ресторант в Пловдив Марин Владиков.

Нещата трябва да са конкретни, ясни, до момента много колеги не знаят кафето девет процента ли е, безалкохолното, водата, кое кога се маркира на девет процента, не само собственикът трябва да е наясно, ние трябва да обучим и персонала.

От НАП са категорични, ясна дефиниция има. Част от ресторантите обаче все още не знаят как да начисляват цените за вкъщи.

"Най-просто казано, консумацията на безалкохолни и храни се облага с 9%, консумацията на алкохол, бира или вино и доставката на същата тази храна до вкъщи се облага с 20%", заяви говорителят Росен Бъчваров.

Представете си дали ако сте клиент бихте искали да го консумирате вкъщи и да платите по-висока цена или в самия обект", каза управителят на ресторант в Пловдив Марин Владиков.

В началото данъчните не само ще правят проверки, но и ще разясняват на ресторантьорите как да третират по различен начин двете ставки.

Данъчните напомнят и че счетоводни програми вече има достатъчно, тъй като ставката от 9% не е новост за страната ни и се прилага при туристическото настаняване.

"Прекодирането на касовия апарат може да се направи дистанционно и без присъствието на сервизен техник, по отношение на справките декларации по ДДС, абсолютно нищо не се променя, уточни говорителят Росен Бъчваров.

Намалената ставка беше въведена като антикризисна мярка след пандемията, икономистите обаче се съмняват, че ще има очаквания ефект.

"За икономиката това не означава абсолютно нищо, този бранш има официално над 6 млрд. оборот а ефектът от мярката е невнасяне на данък от около 150 млн., тоест това е пренебрежимо малка част от общия оборот на тези обекти и по тази логика не би трябвало да има някакъв сериозен ефект", заяви икономистът в ИПИ Калоян Стайков.

Заради намалената ставка бяха договорени по-високи прагове за минималните заплати в бранша, независимо дали заведенията попадат в обхвата на данъчната отстъпка.

"Осигуровката за един готвач, дали ще работи в дюнер, дали ще работи в стрийт фууд каравана или в един ресторант, тя става еднаква за всички", каза управителят на ресторант в Пловдив Марин Владиков.

Намалената ставка на ДДС за ресторантьорския бизнес ще важи пилотно до средата на следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС отхвърли ветото на Румен Радев върху Закона за МВР
НС отхвърли ветото на Румен Радев върху Закона за МВР
 Иван Нейков: Финансовата стабилност на НОИ се базира на ниския размер на пенсиите
Иван Нейков: Финансовата стабилност на НОИ се базира на ниския размер на пенсиите