НОВИНИ

Мярката 60/40 става 80/20 за туризма

Александър Марков
от Александър Марков
18:22, 01.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Мярката 60/40 ще остане в сила до 30 септември с разширен обхват, реши кабинетът. Така ще бъдат запазени стотици хиляди работни места, обяви премиерът Бойко Борисов. Правителството гласува още две мерки - общо до момента те са 3 и средствата за тях са 1,3 млрд. лв.

Променената мярка 60 на 40 ще бъде активна до края на септември и ще запази 300 000 работни места. За трите месеца, в които досега е функционирала, тя е запазила 150 000 работещи.

По 290 лева ще получават заетите в секторите туризъм и пътнически транспорт, а по 610 лв. - работодателите, наели регистрирани безработни.

Общо мерките ще струват на държавата 1 милиард и 300 милиона лева. Туризмът и транспортът са едни от секторите, които са най-силно подкрепени.

По мярката 60/40, която включва грантово финансиране, вече са изплатени над 130 млн. лв. на 9000 предприятия за запазване на 150 000 работници. От днес мярката се разширява.

Бойко Борисов, министър-председател: Щом е грант, няма как да не се одобри единодушно. Новата мярка ще действа до 30 септември и ще запази 300 000 работни места. Тя ще ни струва до 1 млрд. безвъзмездни пари.

Мярката вече ще обхваща частните детски градини и ясли, болнични заведения без договор със здравната каса и образователни институции.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Ще се покрива за в бъдеще 60% от осигурителния доход за месец май и съответно 60% от осигуровките.

По 290 лева ще получават заетите в секторите "Туризъм" и "Пътнически транспорт". Което в комбинация с 60 на 40 превръща мярката в 80 на 20.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Отделно от това за сектор "Туризъм" допълнително са отделени 50 млн. лв. по линия на специалната програма, свързана с наемане на регистрирани безработни в бюрата по труда.

Всеки работодател, наел безработен, ще получи по 610 лв. - колкото е минималната работна заплата. В сектора вече са регистрирани 36 000 безработни, тъй като международните туристи още липсват, а българските не могат да компенсират.

Иван Иванов, председател на БРТК-Бургас: Идват българските граждани всеки петък сутринта или събота вечерта и си заминават в неделя. Това не може да реши спада на вътрешния и международен туризъм в България.

Обсъждайки мерките, премиерът изрази съжаление, че СЗО често променя епидемичните мерки.

Бойко Борисов, министър-председател: СЗО пак ни уплаши много. Въобще аз съжалявам, че в тия месеци толкова пъти, Ананиев, се менят позициите. С маски задължително, без маски задължително. Най-лошото тепърва предстои в условия, в които държавите започват да търсят не само разхлабване, но в същото време и стопанският живот да върви.

Според прогнозите, българската икономика започва да отчита постепенно съживяване.

Кандидатстването по схемите за подпомагане започна днес в 14 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жега в София: Как се разхлаждат столичани
Жега в София: Как се разхлаждат столичани
12 000 души се очакват на мача ЦСКА - Локомотив Пловдив за Купата на България
12 000 души се очакват на мача ЦСКА - Локомотив Пловдив за Купата на България