НОВИНИ

На море в Гърция с персонален код

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 01.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

От днес влизането в Гърция e по нови правила и единствено през "Кулата - Промахон". Според въведените от гръцките власти разпоредби, всички чуждестранни граждани ще трябва да попълват онлайн формуляр поне 48 часа преди пътуването си.

Затворени за туристи от днес са граничните пунктове "Ивайловград" и "Капитан Петко Войвода". Преустановено е и преминаването през граничен пункт "Илинден - Ексохи". Пропускат се само товарни автомобили и сезонни работници, с трудови договори, съобщиха от Гранична полиция.

Най-сигурният път да стигнем до Бяло море е през пункт "Кулата".

И към този час на граничен пункт "Кулата" ситуацията е нормална. Движението се извършва за леки и тежкотоварни автомобили и автобуси. Трафикът е изключително интензивен.

По последна информация от граничните власти към този час отворени за леки автомобили остават "Кулата" и "Маказа". На граничен пункт "Кулата" могат да преминават и автобуси. На граничен пункт "Маказа" освен леки автомобили могат да преминават и микробуси до 3, 5 тона.

Затворен за всички превозни средства остава граничния пункт “Златоград”.

Туристите, които тази сутрин пътуваха към Гърция през граничния пункт “Кулата” бяха с подготвени документи по новите изисквания за преминаване на българо-гръцката граница. Разказаха, че без проблеми са попълнили формуляра за получаване на QR код за влизане в страната. А документът трябва да бъде попълнен най-малко 48 часа преди влизането в Гърция.

Имаше и такива туристи, които все още чакаха издаването на QR код, въпреки спазените срокове за попълване на формуляра.

"Не сме получили отговор в имейлите. Даже не съм получил и потвърждение, ако се наложи ще се върнем, каза Йордан Асенов.

За българите, когато пътуват в чужбина премиерът Бойко Борисов каза че са дисциплинирани.

"Само информативна декларация на съвсем елементарните КПП-та когато затваряхме, границите, какъв шум беше. Сега Гърция въвежда електронно заявления сега чинно попълват, никой нищо не казва. Като минат оттатък в Гърция, плащат оттатък такси за магистралите, счита им се най-нормалното нещо”, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

За бизнеса в района на Петрич, новото изискване ще създаде допълнителни затруднения. Григор Илиев се занимава с внос на плодове и зеленчуци от Гърция и пътува всеки ден до южната ни съседка.

"Ще има забавяния с тия декларации, опашки образувани и така нататък, щом като се налага да ги попълваме ще ги попълваме, ако с течение на времето ги отменят ще е по-лесно за бизнеса", каза Григор Илиев.

Снощи гръцките власти обявиха, че влизането от България ще се извършва само през граничен пункт "Кулата", но през целия ден на "Маказа" не бяха връщани автомобили. Обстановката беше спокойна.

За утре от Гранична полиция казаха, че със сигурност ще бъде отворен за туристи ГКПП “Кулата – Промахон”.

Автор: Десислава Малинова и Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 000 души се очакват на мача ЦСКА - Локомотив Пловдив за Купата на България
12 000 души се очакват на мача ЦСКА - Локомотив Пловдив за Купата на България
Рекордно досега в света: Задържаха амфетамини за 1 млрд. евро в Италия
Рекордно досега в света: Задържаха амфетамини за 1 млрд. евро в Италия