НОВИНИ

Над 200 ученици в Пловдив започнаха летни практики в големи заводи и компании

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 01.07.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Над 230 ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив започнаха от днес летни практики в големи заводи и компании в областта.

Производственият стаж е част от все по-популярното дуално обучение.

24 от учениците на Гимназията по електротехника ще се обучават през следващите две седмици в голяма американска компания за производството на сензори и контролери.

"Микропроцесорна техника. Занимавам се главно с платки и реализиране на схеми. Смятам, че и тук може да намери това нещо приложение", разказва ни Кристиян, ученик в ПГЕЕ – Пловдив.

От управата на завода са взели всички необходими мерки – както за дистанция, така и за високо професионално обучение на младежите. В тях те виждат своите бъдещи служители.

"Това е целта – как да допринесем в индустриалната среда за по-добри кадри, така и за нас разбира се. Ние в момента правим всичко възможно, за да сме първия избор на компаниите и клиентите за всякакъв нов бизнес, но за това трябват хора", коментира Явор Николов, изпълнителен директор на американската компания.

До края на година в Пловдив се очаква откриването на още нови заводи, които също ще имат нужда от кадри.

"Ние работим за дуалното обучение не от вчера. Има 50 компании, които сме ангажирали", обяви кметът на Града под тепетата Здравко Димитров.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три свлачища могат да блокират русенското село Табачка
Три свлачища могат да блокират русенското село Табачка
Гешев: Трябва да си върнем държавата от тези, които задкулисно управляват
Гешев: Трябва да си върнем държавата от тези, които задкулисно управляват