НОВИНИ

Въпреки новите мерки за Гърция, на "Кулата" - спокойно

bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 01.07.2020
Чете се за: 01:53 мин.
Балкани

От днес влизането в Гърция по нови правила и единствено през сухопътната граница - Кулата-Промахон. Според въведените от гръцките власти разпоредби, всички чуждестранни граждани ще трябва да попълват онлайн формуляр поне 48 часа преди пътуването си.

Нормално се извършва преминаването на леки автомобили през ГКП "Кулата". От сутринта до момента няма струпване на автомобили, Всички преминават без да се получават задръствания. Натоварен е трафикът на изход на страната за тежкотоварни камиони, като това не се дължи на новото изискване, въведено от гръцките власти, тъй като камионите не трябва да показват формуляр и генериран QR код.

Съветът на нашите гранични власти към всички, които пътуват за екскурзия в Гърция, е освен електронен вариант, да имат и разпечатено хартиено копие на формуляра, на който да има и QR код, който се проверява на границата.

Вчера гръцките власти оповестиха, че единствен отворен пункт между страната ни и Гърция ще остане "Кулата". Тази сутрин работеше и ГКП "Маказа", където също се осъществяваше нормално преминаването на автомобили. Трафикът беше спокоен, нямаше и задръствания.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Към момента КПП Кулата работи и в двете посоки. Естествено, при попълване на необходимите електронни декларации. КПП "Илинден" е затворено на изход за туристи, на вход от Гърция към България работи. "Златоград" не работи и в двете посоки, "Ивайловград" работи и в двете посоки, "Капитан Петко Войвода" работи в двете посоки. "Маказа" към момента работи и в двете посоки, но се очаква към обяд гърците да го затворят това КПП.

Туристите, които тази сутрин пътуваха към Гърция, бяха с подготвени документи по новите изисквания за преминаване на българо-гръцката граница. Разказаха, че без проблеми са попълнили формуляра за получаване на QR код за влизане в страната.

Въпреки, че е попълнил формуляра в посочения срок, Йордан Асенов от Благоевград днес все още не беше получил своя QR код.

Йордан Асенов: Попълнихме формата за влизане, обаче не сме получили отговор в имейлите. Даже не съм получил и потвърждение. Сега ще видим на границата какво е положението. Ако се наложи, ще се върнем. Какво да правим сега, насила няма да влизаме.

Значително по-малко са туристите тази година в Северната част на Гърция. Голяма част от хотелите са запълнени на по-малко от 50%. Основно посетителите в момента са българи, сърби и румънци.

Миналата година беше пълно тук, сега са 20 % мисля. Заради COVID-19 нормално e. Ако си умен, трябва да бъдеш внимателен и изплашен, да спазваш дистанция от другите хора, каза Габриел от Букурещ.

Има дистанция на плажа, но в заведенията и магазините има хора, които не слагат маска, прегръщат се, каза жена от Сърбия.

Тука вътре си има дезинфектанти, нямаме такива притеснения, даже като се влезе веднага, има дезинфектанти, каза Виолета от Самоков.

Цените на нощувките и услугите не са променяни, казват от туристическия бранш в Гърция. Даже в някои хотели са намалени, за да привлекат повече туристи. Взетите са и допълнителни мерки за безопасността на посетителите.

От правителството ни увeдомиха за мерки, които трябва да вземем и, че трябва да се обучим, как да действаме в случай, че има някой с корона вирус. За превенция взехме някои мерки - по-добро почистване на хотела, поставихме дезинфектант на някои места, носим маски и спазваме дистанция, каза хотелиерът Лазарос Мусиос.

Очакванията на туристическия сектор са, че август сезонът ще бъде по-силен.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 40 тона отпадъци са заровени в бившето ТКЗС край Червен бряг
До 40 тона отпадъци са заровени в бившето ТКЗС край Червен бряг
Депутатите отхвърлиха ветото на държавния глава върху разпоредби в Закона за МВР
Депутатите отхвърлиха ветото на държавния глава върху разпоредби в Закона за МВР