НОВИНИ

Кой е задържаният по подозрения за тероризъм в Бургас? (СНИМКИ)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:20, 01.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
Сигурност и правосъдие

21-годишен българин със сирийски произход е задържан и обвинен в подготовка за терористични действия в България и в друга държава, стана ясно след мащабна акция в Бургас на ГДБОП и ДАНС.

По информация на "По света и у нас", тази сутрин малко след 6 ч. Мохамед Ахмед Абдулкадер е задържан в дома си в бургаския квартал "Меден рудник". Той е бил под задължителна карантина, след като се е върнал от чужбина.

Момчето е възпитаник на Спортното училище в Бургас и шампион по борба.

През целия ден пред ОД на МВР-Бургас се забелязваше силно полицейско присъствие. Бяха разпитани 14 души от обкръжението на задържания.
Служебен защитник запозна момчето с обвинителния акт за тероризъм срещу него.

Според източници на "По света и у нас" по подозрения за тероризъм е задържан 21-годишният Мохамед Ахмед Абдулкадер. Той е български гражданин, но баща му е сириец. Преди няколко месеца младежът е пътувал да Сирия, където се е срещал с баща си, който е командващ в структури на ИДИЛ.

Според данни на българските служби за сигурност, именно тогава Мохамед е бил вербуван да извърши терористичен акт в България. След завръщането му започва работа по разследването и младежът е бил на постоянен контрол.

Иван Гешев, главен прокурор: Става въпрос за дело по глава ПЪРВА от Наказателния кодекс, касаещо тероризъм.

На този етап от прокуратурата отказват повече информация.

В Сирия на Абдулкадер е определен конкретен ръководител, твърдят наши източници.

След като се върнал у нас е започнал стриктно да изпълнява указанията, които са му давани. Събрал е група от 14 свои приятели, предимно от бургаския квартал "Меден рудник". Чрез приложението "Телеграм" започнали да контактуват със сирийския ръководител от ИДИЛ, който ги обучавал как се правят терористични актове.

Иван Гешев, главен прокурор: Това е чувствителна тема, така че колегите от Специализираната прокуратура ще преценят каква, доколко и дали ще уведомят гражданите, чрез вас медиите, за конкретния случай. Аз съм сигурен, че ще бъде представена информация, която няма да попречи на разследването.

На Мохамед Абдулкадер вече е повдигнато обвинение за тероризъм в присъствието на служебен адвокат.

Веселина Василева, служебен адвокат на Мохамед Абдулкадер: Във връзка с обвинението, което му повдигнаха, той беше шокиран. Въобще не очакваше толкова тежко обвинение. А това наистина е много тежко обвинение по 108 а, от НК.

Мохамед Абдулкадер е завършил бургаското училище "Юрий Гагарин", тренирал е борба и дори има шампионски титли от национални състезания.

В 9-ти клас е напуснал училище и е заминал за година и половина при баща си в Сирия, след което се върнал и продължил образованието си. След като завършил училище казал, че заминава отново при баща си в Сирия, за да работи.

Мохамед Ахмед Абдулкадер (вдясно) с баща си в Сирия

Николай Дачев, треньор по борба: От 7-ми клас съм го взел в Спортно училище. Много добър състезател. Три пъти шампион на България, всяко година медалист класическа борба. Какво да кажа - добро дете, възпитано, уважително.

На тази етап останалите 14 негови сподвижници са разпитани като свидетели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски се раздели с Филипе Нашименто
Левски се раздели с Филипе Нашименто
250 лв. става минималната пенсия от днес
250 лв. става минималната пенсия от днес