НОВИНИ

Иван Нейков: Финансовата стабилност на НОИ се базира на ниския размер на пенсиите

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 01.07.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

400-420 лв. е средната пенсия за страната, според статистиката, което е много нисък жизнен стандарт. Пари от ЕС стигат до хората в пенсионна възраст стигат в момента през ОП "Управление на човешките ресурси". Това съобщи в "Още от деня" бившият социален министър Иван Нейков.

Той даде пример с разширяването на патронажната грижа, средствата за която се осигуряват до голяма степен по тази оперативна програма. Интересното е, че тази толкова популярна стара услуга два сега е била открита от 40% от общините, коментира Нейков. Но директно даване на пари за увеличаване на пенсии от европейските средства е невъзможно, защото това противоречи на логиката на пенсионното осигуряване, подчерта той.

Дефицитът на НОИ е над 40%, намаляват парите от осигуровки заради пандемията. Ситуацията е тежка за НОИ, защото от февруари до сега имаме нови 200 000 безработни, такъв шок отдавна не е случвал на пазара на труда.

Иван Нейков, бивш социален министър: Всеки безработен означава две неща - спиране на приходи в НОИ и увеличаване на разходи заради изплащането на обезщетенията за безработица.

Предвидените гаранции в пенсионната система още от създаването на този модел през 2000 г. за финансовата стабилност на НОИ - ако в даден момент парите на НОИ от осигуровки не стигат, за да се изплащат пенсиите, задължително недостигащите средства се покриват от републиканския бюджет, припомни бившият социален министър.

Иван Нейков, бивш социален министър: Моделът е направен така, че няма как НОИ да фалира. Проблемът е в това, че тази финансова стабилност с базира на ниския размер на пенсиите.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес е в сила новата намалена ставка за ДДС за кетъринг услуги, бебешки продукти и книги
От днес е в сила новата намалена ставка за ДДС за кетъринг услуги, бебешки продукти и книги
Издатели: Цените на книгите ще паднат с 5 до 9%
Издатели: Цените на книгите ще паднат с 5 до 9%