НОВИНИ

Премиерите на България и РСМ: София и Скопие са съпричастни в обща трагедия

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:05, 23.11.2021
Чете се за: 04:57 мин.
Политика
Слушай новината

София и Скопие са съпричастни в обща трагедия, въпреки политическите въпроси между тях. Това послание отправиха премиерите на двете страни Зоран Заев и Стефан Янев. Те размениха съболезнования по повод двата инцидента, станали с няколко часа разлика - загиналите в старческия дом в село Рояк и катастрофата на магистрала "Струма". По думите на Заев, катастрофата ще окаже влияние върху отношенията, но той се надява да е за добро.

Хронология на трагичния инцидент на АМ "Струма"

Информиран още през нощта за инцидента от българските премиер и президент, Зоран Заев пристигна тази сутрин, за да получи на място информация за трагедията и да види оцелелите. С него бяха и министрите на здравеопазването и външните работи на Република Северна Македония.

"Наистина имаше бърза реакция на здравните власти тук. Това, което видяхме, е че всички са получили адекватна медицинска помощ", заяви Буяр Османи, министър на външните работи на Република Северна Македония.

Заев благодари на българските власти и отказа да спекулира с информацията до момента.

"Ще оставя на българските експерти и професионалисти да направят анализи за причините за инцидента", допълни Зоран Заев.

"Трагедия, която ни разтърси и постави изисквания пред българската държава да реагира много бързо и да направи възможното най-напред да се разследва този пътен инцидент, какви са причините", каза Стефан Янев, служебен министър-председател.

Малко по-късно двамата премиери се срещнаха в Министерския съвет и излязоха пред медиите обединени в мнението, че трагедиите са общи и те са това, което прави хората и съпричастни. Стефан Янев и Зоран Заев увериха, че тежкият инцидент няма да се отрази на политическите отношенията между двете страни.

Зоран Заев уточни, че България и Република Северна Македония са заедно в добро и лошо, че двете държави са първи съседи, братски народи и трябва да си помагат.

Стефан Янев и Зоран Заев: Трагедиите са общи. И в добро, и в лошо сме заедно

"България и Република Северна Македония са и в добро, и в лошо заедно, братски народи сме и трябва да си помагаме. Смятам, че заради трагедията, в която сме заедно, това ще се отрази позитивно на нашите отношения", каза Заев.

"Днес е особен ден, ден за демонстрация на нашата съпричастност и преди всичко да погледнем нашите дълбоки човешки корени, които са в основата на добрите ни междусъседски отношения с Република Северна Македония и в тази връзка в чисто политически аспект дали и как ще се развият отношенията и разговорите между двете страни, аз винаги съм твърдял и вярвал в диалога, в начина, по който подхождаме честно и открито с правителството на РСМ, и в този дух на откритост се надявам да търсим решението, така че да бъде взаимно изгодно за двете държави и в интерес на народите, които живеят от двете страни на българо-македонската граница", добави Стефан Янев.

От президентската институция съобщиха, че Румен Радев и Зоран Заев са се срещнали и са заявили, че България и Република Северна Македония са заедно в скръбта си за загиналите при тежкия пътнотранспортен инцидент на автомагистрала "Струма".

Радев за трагедията на "Струма": Българската държава прави всичко необходимо

"Заедно сме с нашите братя от Република Северна Македония, скърбим заедно в тази трагедия и се надяваме оцелелите да се възстановят възможно най-бързо. Виждате, че българската държава прави всичко необходимо за оказване на помощ за лечение и за разкриване на причините за тези два тежки инцидента", каза още президентът Румен Радев.

През целия ден пред македонското посолство в София граждани оставят цветя и играчки в знак на съчувствие към мъката на семействата на загиналите в катастрофата.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ТЕЖКИЯ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Техническа неизправност или грешка на шофьора - основните версии за трагедията на "Струма"
Техническа неизправност или грешка на шофьора - основните версии за трагедията на "Струма"
Фон дер Лайен: Мигрантите на границата с Беларус са опит да се дестабилизира ЕС
Фон дер Лайен: Мигрантите на границата с Беларус са опит да се дестабилизира ЕС