НОВИНИ

Хронология на трагичния инцидент на АМ "Струма"

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:00, 23.11.2021 (обновена)
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Черен ден за София и Скопие - изпратихме нощта с 9 души, загинали в дом за възрастни в с. Рояк, а малко след това - 45 граждани на Република Северна Македония, сред тях и 12 деца, загинаха в горящ автобус, катастрофирал на АМ "Струма".

Група македонски туристи са заедно на разходка с кораб по Босфора. Кадрите са запечатали празничната атмосфера на екскурзията, която по нищо не предвещавала, че ще се превърне в един от най-трагичните инциденти в историята на РСМ.

Автобусът изгорял два часа след полунощ край пернишкото село Боснек. В него са пътували 52-ма туристи. Те са се връщали от Турция към Република Северна Македония. Освен катастрофиралия автобус още три рейса на същата туристическа фирма са пътували по маршрута.

Ето и хронологията на инцидента:

  • 2.00 часа през нощта

На телефон 112 е получен сигнал за тежка катастрофа на АМ "Струма" в района на село Боснек. Шофьорът губи контрол и помита мантинелите.

Първи на мястото пристигат екипи на полицията и три пожарни. Огънят бил толкова силен, че автобусът изгорял за минути. Гледката на пътя се оказва без аналог в съвременната ни история.

"Не познаваме по своите мащаби подобно произшествие", казва Борислав Сарафов - директор на Националната следствена служба и заместник главен прокурор.

"Такова нещо досега не съм виждал. Хората са скупчени, хората са на въглен вътре. Картината е ужасяваща. Не всеки може да издържи на тази картина", допълва служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

  • 7.00 часа сутринта

На мястото на инцидента пристигат първите мъже в държавата. След първоначалния оглед става ясно, че в автобуса са пътували 52-ма души. През счупените прозорци от огнения капан успяват да се спасят само седем от пътниците - две жени и петима мъже, които са настанени в "Пирогов". 45 души губят живота си в пламъците - сред тях 12 деца.

Пламъците са изпепелили напълно автобуса - затова самоличността на загиналите може да бъде установена единствено чрез ДНК анализ, след като лекари и биолози вземат материал от всяко тяло.

"Кои точно са загинали, не можем да кажем към настоящия момент, както каза Рашков, телата са изгорели до неузнаваемост", каза Борислав Сарафов.

Борислав Сарафов и прокурори от РСМ: Имало е взрив в автобуса, жертвите се идентифицират

Автобусът е влязъл в България от Турция през граничен пункт "Капитан Андреево" и е регистриран в Скопие. Той се е движел заедно с още три други автобуса като част от организирана екскурзия в Истанбул.

Малко преди жестоката катастрофа туристическата група била за последно заедно на бензиностанция на магистралата, където имало почивка. Според разследващите не се изключва възможност именно тогава да е имало прекачване на пътници между автобусите, които се движели с около 20 минути дистанция помежду си. Няколко километра по-късно шофьорът е изгубил контрол над машината.

Експерт по автотехническа безопасност: Хипотезите са две - техническа неизправност или човешка грешка

Засега разследващите работят по две версии.

"Едното е човешка грешка на водача на автобуса, второто е възникнала внезапна техническа неизправност, която е довела до катастрофата, респективно до леталния изход на пътуващите", обясни заместник главният прокурор.

"Тук има мантинела, която просто е отнесена, което означава, че най-вероятно по някаква причина автобусът е минал вдясно по посока на движението и има съприкосновение с мантинелата, която е просто унищожена", допълни Бойко Рашков.

Ще проверят състоянието на пътния участък при трагичния инцидент на "Струма"

По думите му е абсолютно възможно това запалване да се е получило в резултат на допира до мантинелата.

"Чухме всякакви версии, включително и изтичане на гориво. Всичко това ще се изясни, надявам се много бързо и колегите от следствието ще извършат своята работа", заяви Рашков.

Обект на разследване ще бъде и състоянието на пътната отсечка от магистралата, за която има сигнали, че често стават катастрофи. Експертите трябва да установят дали наклоните се отклоняват от допустимите норми.

Репортери: Йоана Миланова, Тихомир Игнатов, Десислава Маркова и Николай Минков

ПОДРОБНОСТИ ЗА ТЕЖКИЯ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ променя програмата си в Деня на национален траур
БНТ променя програмата си в Деня на национален траур
Кабаков ще ръководи мач от Лига Европа
Кабаков ще ръководи мач от Лига Европа