НОВИНИ

Трагедия на АМ "Струма": Пътнически автобус се запали, загинали са 45 души

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
05:59, 23.11.2021 (обновена)
40886
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Огромна трагедия тази нощ - на магистрала "Струма" малко след 2.00 часа през нощта автобус се запалва. По последна информация загинали са 45 души. Всички жертви са граждани на Република Северна Македония. 7 души са спасени, те са настанени в болница "Пирогов". Сред загиналите има 12 деца.

Премиерът на Република Северна Македония заедно с няколко министри от кабинета му пристигнаха в България.

По първоначални данни 4 автобуса на туристическа фирма от Република Северна Македония са влезли в страната през пункт "Капитан Андреево". Пътували са от Истанбул за Скопие.

Малко преди трагичния инцидент автобусите са спрели за почивка на бензиностанция.

В катастрофиралия автобус са пътували 52-ма души. 7 души са оцелели при инцидента. Те са пътували в задната част на автобуса и са успели да счупят едно от стъклата, за да се спасят от пожара. Настанени са в "Пирогов".

Телата са изгорели до неузнаваемост, което ще затрудни тяхното идентифициране. Все още не е известно дали по време на почивката е имало прекачвания на пътници между автобусите.

Минути след 2.00 часа през нощта на телефон 112 е получен сигнал за тежка катастрофа на АМ "Струма" в района на село Боснек.

11-членно семейство е сред загиналите на АМ "Струма"

На място пристигат екипи на полицията и пожарната. Гледката на пътя се оказва без аналог в съвременната ни история.

Борислав Сарафов, директор на НСлС заяви, че не познава по своите мащаби подобно произшествие.

Вътрешният министър Бойко Рашков каза, че такова нещо досега не е виждал.

Картината е ужасяваща. Не всеки може да издържи на тази картина. Хората са скупчени, хората са на въглен вътре.

В автобуса са пътували 52-ма души. През счупените прозорци от огнения капан успяват да се спасят само седем от пътниците - две жени и петима мъже, които са настанени в , "Пирогов" без опасност за живота. 46 души губят живота си в пламъците - сред тях 12 деца.

"Трагедия, която ни разтърси и постави изисквания пред българската държава да реагира много бързо и да направи възможното най-напред да се разследва този пътен инцидент, какви са причините.", каза Стефан Янев, служебен министър-председател.

Самоличността на загиналите ще бъде установена чрез ДНК анализ, след като лекари и биолози вземат материал от всяко тяло.

"Кои точно са загинали не можем да кажем към настоящия момент, както каза Рашков, телата са изгорели до неузнаваемост", каза Борислав Сарафов, директор на НСлС.

Борислав Сарафов за катастрофата: Няма данни за загинали български граждани

Автобусът е влязъл в България от Турция и е регистриран в Скопие. Той се е движел заедно с още три други автобуса като част от организирана екскурзия в Истанбул. На този етап следствието работи по две версии.

"Едното е човешка грешка на водача на автобуса, второто е възникнала внезапна техническа неизправност, която е довела до катастрофата, респективно до леталния изход на пътуващите", каза Сарафов.

7 ранени при катастрофата на "Струма" са в "Пирогов", те са в стабилно състояние

"Тук има мантинела, която просто е отнесена, което означава, че най-вероятно по някаква причина автобусът е минал вдясно посока на движението и има съприкосновение с мантинелата, която е просто унищожена. Чухме всякакви версии, включително и изтичане на гориво. Всичко това ще се изясни надявам се много бързо и колегите от следствието ще извършат своята работа.", каза Рашков.

Обект на разследване ще бъде и състоянието на пътната отсечка от магистралата, за която има сигнали, че често стават катастрофи. Експертите трябва да установят дали наклоните се отклоняват от допустимите норми.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ТЕЖКИЯ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-често облачно и дъждовно време днес
По-често облачно и дъждовно време днес
Димитър Бербатов изрази подкрепата си към Майкъл Карик
Димитър Бербатов изрази подкрепата си към Майкъл Карик