НОВИНИ

Преразказът за 7 клас: "Задача с много неизвестни" на братя Мормареви

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:05, 15.06.2020
11753
Чете се за: 01:11 мин.
Образование

Около 60 000 седмокласници се явиха на Националното външно оценяване по български език и литература, което е и вход за гимназиите след 7. клас.

Рано тази сутрин в просветното министерство репортерът ни Елиана Димитрова изтегли Вариант 1, по който се работи днес. Изпитът започна в 9 и вече приключва.

Учениците решаваха тест от 25 въпроса, а 26 въпрос беше писане на преразказ върху откъс от романа "Задача с много неизвестни" на братя Мормареви". Като преразказът трябваше да е направен от името на главния герой Досьо.

Това БНТ разбра от излизащите ученици. МОН официално ще обяви темата след като излязат всички седмокласници.

Тестът от 25 въпроса се решаваше за час и писане на преразказ с дидактическа задача - за час и половина.

Изпитът премина при строги мерки за безопасност.

"Всички мерки за безопасност са взети", казаха от просветното министерство и обясниха, че сега те са по-либерални: например маските са препоръчителни, а по време на изпита могат да се свалят.

Таня Михайлова, зам. министър на образованието и науката: 17 са учениците, които са под карантина, но искам да подчертая, че карантината им е затова, че те са контактни, правим разлика между контактни и диагностицирани. Те ще бъдат в отделни стаи, ще имат възможност да се явят на изпита, защото те са здрави деца.

Към 7.30 започнаха да идват и първите седмокласници от столичното 32-ро училище. Всеки полага изпита в собственото си училище. От конспекта им заради коронавируса отпаднаха сложно смесено и сложно съставно изречение, "Бай Ганьо пътува", "Неразделни", "Заточеници", "По жътва" и "По жицата". Трябваше да носят черен химикал, защото работите се сканират. Спазваха се и мерките за безопасност.

Нели Костова, директор на 32-ро СУ: Отново ще бъде повторена процедурата, всички деца ще влязат след като им бъде измерена температурата, те трябва да бъдат с маски, но по време на изпита могат да бъдат свалени с оглед да се чувстват комфортно.

Тъй като бяха над 200, учениците влизаха от два различни входа, пръскаше им се дезинфектант, имаха и пликове за дрехите. Сградата беше дезинфекцирана в петък и днес сутринта.

Изпитът тук се проведе в 20 стаи от по 10 деца на метър и половина разстояние.

Иначе в цялата страна бяха ангажирани 1700 училища, 7000 зали и 24 хиляди квестори.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата и автобусните превозвачи обсъждат мерки за подпомагане на бизнеса
Държавата и автобусните превозвачи обсъждат мерки за подпомагане на бизнеса
В Байерн искат да спечелят 30-ата титла още във вторник
В Байерн искат да спечелят 30-ата титла още във вторник