НОВИНИ

Престъпна група за фалшиви цигари е разбита при съвместна операция на българските и испанските служби

престъпна група фалшиви цигари разбита съвместна операция българските испанските служби
bnt avatar logo
от БНТ
12:50, 12.03.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Организирана престъпна група, занимавала се с незаконно производство на цигари, е разбита при международна операция, съобщава МВР.

Специализираната операция с наименование "Malpica-Órdago" е проведена на територията на Кралство Испания на 18 февруари. Успешната реализация е на служители на Националната полиция и Службата за митнически надзор на Испания, съвместно с Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" към Министерството на вътрешните работи на България.

В резултат е разбита организирана престъпна група, установила в Испания. Разполагала е с нелегално оборудване в провинциите Сарагоса, Гуадалахара и Мадрид, а производствената й мощност е с най-високия капацитет за производство на цигари в Европа.

В хода на действията са задържани общо 20 души от различна националност. Ръководителят на групата и отговорното лице за производството са български граждани. Поддръжката на оборудването е извършвана от колумбийски граждани, а производственият цикъл е осъществяван от украински граждани.

При извършените редица претърсвания както в индустриални постройки, така и на домашни адреси са открити и иззети: 264 000 кутии цигари с надписи Marlboro; 1680 кг нарязан тютюн; 5740 кг стрипс тютюн; 206 рола хартия за цигари; 424 320 филтъра за цигари; 150 рола алуминиево фолио за вътрешността на цигарени кутии; 259 рола за вътрешността на кутиите; 171 рола полипропилен; 43 бидона лепило; 325 кашона с неопределен брой картонени части на марката Marlboro; машина за рязане на тютюн; тръба за изсушаване/овлажняване; машинка за свиване на цигари; машина за сглобяване на филтри; машина за пакетиране на цигари марка Molins; машина за опаковане на кутии; машина за опаковане на стекове марка Marden Edwars; въздушен компресор; система за вакуумиране; генератор; система за обезпрашаване. Конфискувани са също два камиона и шест безмоторни лодки.

След изземането на цялата произведена стока, машините и суровината, необходима за ново производство, е изготвена експертиза от вещи лица. Експертната оценка на материала за производството на цигари и на машините е следната: 264 000 произведени кутии цигари са оценени на 1 320 000 евро; 1680 нарязан тютюн за свиване - на 218 000 евро; иззетите машини - на 1 500 000 евро. От иззетия материал могат да се произведат 2 000 000 кутии цигари. Финансова щета на държавната хазна, вследствие от неплатени налози, е оценена на 1 232 916 евро.

По случая се води досъдебно производство, наблюдавано от Следствен съд в Сарагоса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Има олио да залеем цялата страна
Нинова: Има олио да залеем цялата страна
Премиерът Кирил Петков се срещна с турския президент Реджеп Ердоган (Видео)
Премиерът Кирил Петков се срещна с турския президент Реджеп Ердоган (Видео)