Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Престъпни схеми от мними бежанци заменят телефонните измами по селата

от БНТ
13:48, 25.06.2022
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
престъпни схеми мними бежанци заменят телефонните измами селата
Слушай новината

Асоциацията на българските села предупреждава, че в много области на България се разгръщат измами и кражби от домовете от лица, които се представят за емигранти от Украйна и Молдова.

Престъпните схеми се случват под прикритието, че лицата търсят евтини хотели или къщи, в които никой не живее, за да могат да се настанят и да “избягат от войната”. В много от случаите, където се натъкват на местно население, искат пари, а също предлагат нерегламентирана продажба на ножове и дребни технически инструменти.

Криминалните лица използват фалшиви паспорти на Украйна и Молдова, които са с неистинска информация, освен профилните снимки. Избират за посещение основно по-развити села в регионите на Варна, Шумен, Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Стара Загора и др., където са налице повече нови и ваканционни имоти.

Новата престъпна схема замества широко разпространените до момента телефонни измами, като за пореден път отваря темата за липсата на специализирана Селска полиция в България, за която Асоциацията на българските села, кметове на села, фермери и местно население настояват от години, а разписана концепция и обосновано бюджетиране - има, допълват от асоциацията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив приключи лагера в Банско с бягане
Локомотив Пловдив приключи лагера в Банско с бягане
ООН предупреди за "безпрецедентна криза", свръзана със световния глад
ООН предупреди за "безпрецедентна криза", свръзана със световния глад