Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Пресякоха контрабанден канал за пестициди, внасяни като перилни препарати и памперси

bnt avatar logo
от БНТ
09:58, 28.10.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
пресякоха контрабанден канал пестициди внасяни перилни препарати памперси
Слушай новината

Задържаните 18 тона контрабандни препарати за растителна защита, които бяха установени от митническите служители на 23.09.2021 г. при проверка на МП "Капитан Андреево", вероятно са част от контрабанден канал, действал в продължение на повече от година, показва последващата работа на Агенция „Митници“ по случая.

Първоначалните данни разкриват 14 идентични пратки, при които е възможно пестициди да са внасяни нелегално, укрити между перилни препарати. 11 от доставките са извършени в периода от август 2020 г. до април 2021 г., а 3 в периода от юни до август 2021 г., като 15-ият превоз е бил задържан.

При почти всички установени случаи е използвано едно и също превозно средство, доставян е сходен обем стока, описана като "перилни препарати, омекотители и памперси", от изпращач в Турция за получател - юридическо лице в София. Стоката е била допускана за свободно обращение без физически контрол чрез МБ Аерогара София от един и същи служител, за което е възложена дисциплинарна проверка.

Последната 15-та доставка от 23.09.2021 г. е задържана на МП "Капитан Андреево" за щателна митническа проверка. По време на контролните действия, при пролъчване с рентген и при последвалата физическа проверка митническите служители установяват, че в кашоните зад т. нар "тапа" от омекотители се превозват препарати за растителна защита.

Задържани са 21381 броя опаковки в бутилки и полиетиленови пакети с общо 14578 литра и 3824 кг различни видове и марки препарати за растителна защита за над 321 000 лева. За задържаната доставка е образувано досъдебно производство от разследващ митнически служител от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.

С проверката си митническите служители на практика неутрализират контрабандния канал, а при последващи действия са идентифицирани лица, за които са предполага, че имат отношение към трафика на нелегални препарати за растителна защита. Работата по последващата проверка на доставките продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците в Община Сопот минават на онлайн обучение
Учениците в Община Сопот минават на онлайн обучение
Израел пуска ваксинирани туристи от 1 ноември
Израел пуска ваксинирани туристи от 1 ноември