Преведоха над 71 млн. лв. на тютюнопроизводителите

Александър Марков
от Александър Марков
11:59, 04.03.2021
Чете се за: 02:07 мин.
производителите тютюн недоволни ниските изкупни цени
Слушай новината

Ще продължим да подпомагаме тютюнопроизводителите. Поредната финансова подкрепа за сектора вече стартира. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Преди два дни Държавен фонд "Земеделие" преведе над 71 милиона лева по схемата за преходна национална помощ за тютюн. Финансовата подкрепа е изплатена на близо 40 000 земеделски стопани.

Председателят на националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев благодари за финансовата помощ, която 11-а поредна година се изплаща на стопаните.

"България предложи на Европейската комисия тази схема да продължи и през следващите 2 години. В лицето на министър Танева, страната ни настоя пред комисията подпомагането да продължи и в новия програмен период", заяви Цветан Филев.

След преговори в ЕК бе прието помощта да се прилага и през следващите две преходни за новата Обща селскостопанска политика години. Схемата за преходна национална помощ се прилага и за сектор "Животновъдство".

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева информира, че от 15 март за първи път българин ще оглави Европейската браншова организация на тютюнопроизводители и преработватели в лицето на Цветан Филев.

Финансовата помощ от над 71 милиона лева е изплатена за Кампания 2020 на производителите, които са отглеждали сортовите групи "Каба Кулак", "Бърлей", "Виржиния" и "Басми" през референтния период 2007-2009 година.

Право на подпомагане имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през поне една от годините, включени в референтния период 2007-2009 година. Продукцията им следва да е изкупена и премирана по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БНТ4 вече се излъчва и в Република Северна Македония
БНТ4 вече се излъчва и в Република Северна Македония
Михайлович: Доволен съм от Антов, въпреки че сбърка при гола
Михайлович: Доволен съм от Антов, въпреки че сбърка при гола