НОВИНИ

През погледа на феновете: След забраната за алкохол - колко струват храната и напитките в Катар?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:21, 19.11.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

По-малко от 24 часа остават до началото на Световното първенство по футбол в Катар. Стотици хиляди фенове са в емирството и мнозина бяха неприятно изненадани от новината, че продажбата на алкохол на стадионите ще бъде забранена. Алкохол на други места ще има, но скъп.

Колко дебел портфейл трябва на феновете, отишли на място да подкрепят любимците си на Мондиала, вижте във видеото.

30 градуса в края на ноември и горещи футболни страсти. Най-великата игра и бирата винаги са вървели ръка за ръка, но не и в Катар, където само два дни преди старта на Мондиала, организаторите неочаквано съобщиха, че в района на стадионите продажбата на алкохол ще бъде забранена. Бира ще има, но безалкохолна и на цена от най-малко 7 евро. Реакциите сред феновете са двуполюсни.

"Е, щеше да бъде по-добре, ако бяха ни информирали предварително за това решение. Има хора, за които гледането на мач без бира, не е пълноценно изживяване. Не за мен, де, но познавам такива хора", казва Браян, английски фен.

"Досега не е имало мюсюлманска държава, която да домакинства подобен форум. Вероятно за Катар е важно да покаже на света своята култура и своя начин на живот", смята Джина Родригез, мексиканска фенка.

Местни жители са на мнение, че решението на ФИФА е повече от правилно.

"Алкохолът създава само проблеми. Нямаме нужда от пияни фенове наоколо", убеден е Халид, жител на Катар.

Достъп до напитки всъщност ще има, но във ВИП-зоните, а също и в някои фензони, които не са в непосредствена близост до стадионите.

"Всички говорят само за алкохол, което е безумие. Има си места, на които може да се консумира. Е, да, малко е скъпичко, но в крайна сметка трябва да си предвидиш този разход в страна като Катар", казва Марк Дензел, австралийски фен.

14 евро - толкова ще трябва да си подготвят посетителите в официалните фензони за една бира. Поискат ли и сандвич, цената скача на близо 30 евро. Някои се възмутиха от исканата сума от 9 евро за тази неособено свежа гръцка салата. А други - че на фона на парещата жега в емирството, за бутилка вода им искат 2 евро и 60 цента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпиакос отвя Колосос (Родос) с 99:64, Александър Везенков завърши с 8 точки
Олимпиакос отвя Колосос (Родос) с 99:64, Александър Везенков завърши с 8 точки
Карим Бензема напусна контузен тренировката на Франция
Карим Бензема напусна контузен тренировката на Франция