НОВИНИ

Президентът: Борбата срещу купуването на гласове изисква системни усилия

bnt avatar logo
от БНТ
16:53, 01.11.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
президентът борбата купуването гласове изисква системни усилия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът на България Румен Радев се срещна с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, участващи в мисията на организацията за наблюдение на предстоящите избори.

Провеждането на честни и свободни избори е в основата на демократичния процес и затова са необходими ефективни мерки срещу купуването и продаването на гласове, както и срещу корпоративния вот. Изкореняването на това порочно явление, недопустимо за европейска държава, изисква системни и продължителни усилия, които компетентните органи у нас полагат. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които са част от мисията на международната организация за наблюдение на предстоящите на 14 ноември избори.

Държавният глава подчерта, че основният приоритет за вота трябва да е повишаването на избирателната активност и на доверието на избирателите в прозрачността и честността на изборния процес. „Купуването и продаването на гласове изкривява резултатите от изборите и волята на избирателите, затова при провеждането на последните два вота бяха предприети мерки за предотвратяване на тези порочни практики“, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че легитимността и стабилността на следващия парламент и правителство зависят от честното провеждане на предстоящия на 14 ноември вот и от активното участие на избирателите.

Президентът подчерта, че чрез въвеждането на машинното гласуване многократно е намалял делът на невалидни гласове. Избирателите вече имат опит с машините, хората споделят впечатленията си, водят се и разяснителни кампании, посочи Румен Радев.

По време на срещата бяха обсъдени и мерките за гарантиране здравето на участниците в изборния процес по време на кампанията и при гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната полиция издирва участниците в мелето на "Армията"
Столичната полиция издирва участниците в мелето на "Армията"
Главният прокурор ще поиска от ЦИК имунитета на Боян Расате
Главният прокурор ще поиска от ЦИК имунитета на Боян Расате