НОВИНИ

Президентът: Левски ни показва, че свободата е постижима само ако бъде осъзнат избор

президентът левски показва свободата постижима осъзнат избор
bnt avatar logo
от БНТ
22:03, 18.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Делото и заветите на Васил Левски надживяват епохата му, предават се през вековете и променят завинаги цял един народ. Това каза президентът Румен Радев в словото си по повод 186 години от рождението на Апостола на свободата на тържествения митинг-заря в Карлово.

В Карлово е кулминацията на тържествата по случай рождението на Васил Левски

От дръзките слова на Апостола покълна нова България и вярата, че срещу задружните усилия на народа ни не може да противостои и най-силната стихия, заяви президентът.

"Обединен, народът ни може да обръща времето и да кове сам бъдещето си в свободни Мизия, Тракия, Македония, че възкресяването на българската държавност е наше неотменимо право, но и висша цел. Извисил ръст над епохата, Левски отрано осъзна, че свободата не е самоцел и с нейното постигане не приключва борбата. Истинската борба на Левски беше да вгради свободата, справедливостта, равенството пред закона и човешкото достойнство в темелите на новата българска държавност. Левски ще продължи да ни показва, че свободата е постижима само ако бъде осъзнат избор, че чистата и свята република продължава да бъде несбъдната цел, но и най-силният морален завет на Апостола, който не оставя място за примирение и ни задължава да я следваме. И по пътя към изграждането на демократична, силна и достойна държава българите знаят, че колкото и труден да е той, редом с тях завинаги ще крачи и Апостолът на българската свобода".

Според него всяко поколение наследява своя дълг да преоткрива Левски и съизмерва делата си с неговите завети. "Защото изпитания и бури са отредени всекиму, но историята на Отечеството се пише само веднъж", посочи още Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболните национали до 16 г. се срещнаха с Александър Везенков преди да победят Ирландия
Баскетболните национали до 16 г. се срещнаха с Александър Везенков преди да победят Ирландия
Волейболните националки до 17 г. допуснаха трета поредна загуба на европейското първенство
Волейболните националки до 17 г. допуснаха трета поредна загуба на европейското първенство