НОВИНИ

В Карлово е кулминацията на тържествата по случай рождението на Васил Левски

bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 18.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
Общество
Слушай новината

България отбеляза 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. По традиция център на тържествата бе родният му град Карлово и тържественият митинг-заря.

Районът около пл. "Васил Левски" в Карлово се изпълни с развълнувани хора, дошли да почетат Апостола в родния му град. Паметникът на Левски бе отрупан с цветя. Хиляди българи пристигнаха, за да покажат своята признателност пред делото на Дякона, превърнал се завинаги в знаме на нашата национална гордост.

Кадри от зарята вижте тук

Честванията започнаха от рано сутринта с литургия, отслужена в храм "Свети Николай", а по-късно бяха положени цветя на гроба на майката на Левски - Гина Кунчева. Всяка година особено вълнуващо е посрещането на участниците в традиционния поход "По стъпките на Левски". Тази година той се проведе за 29-ти път, а в него се включиха 250 души – на възраст от 3 до 77 години.

Стотици изминават четири дни по стъпките на Апостола: човекът, дръзнал да мечтае и воюва за силна и обединена България.

"По стъпките на Апостола се чувстваш като него. Искаш да бъдеш като него. Да бъдеш безусловно борбен в името на България, защото това е делото на всеки един българин", каза Мариела Пъдева.

За много от участниците планинският преход е лична мисия.

"Ние се връщаме всяка година, защото тук има едни млади хора, които искат да усетят емоцията – както на Балкана, така и на нещо наистина чисто, само българско", коментира Павел Копчев.

Президентът: Левски ни показва, че свободата е постижима само ако бъде осъзнат избор

Денят събра три поколения от една фамилия, които се включиха в похода. В къщата-музей на Апостола дойдоха стотици хора от цялата страна, за да си припомнят думите и заветите, които той ни остави.

"Тук се чувства едно енергийно поле и си представяме Левски, когато е бил млад, как е израснал тук, в този дом и е придобил сила, за да постигне своите цели", посочи Васил Чардаклиев – родственик на Левски.

В родната къща на Апостола е подредена и изложба на БАН, която представя емблематичните за Левски места и неговия образ в литературата.

"Васил Левски участва в създаването на БАН в лицето на Българското книжовно дружество. През 1869 година в Браила има запазена разписка, с която той дарява средства, а след това Българското книжовно дружество става БАН", каза Дора Чаушева, директор на Къща-музей "Васил Левски"- Карлово.

Кулминацията на празника е тържественият митинг-заря, който започва в 21.00 часа.

Вижте повече в репортажа на Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дрога, примесена с фентанил, отнема живота на десетки наркозависими
Дрога, примесена с фентанил, отнема живота на десетки наркозависими
Защо издръжката на живот расте въпреки намаляващата инфлация?
Защо издръжката на живот расте въпреки намаляващата инфлация?