НОВИНИ

Защо издръжката на живот расте въпреки намаляващата инфлация?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:00, 18.07.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Издръжката на живот у нас расте въпреки намаляващата годишна инфлация, сочат данните на КНСБ. За да покрива разходите си, на един работещ човек са нужни над 1402 лв. на месец чисто, а на тричленно семейство - 2524 лв. КНСБ настоява за 10% увеличение на заплатите и минимална работна заплата от 850 лв.

134 лв. повече в сравнение с юни миналата година са нужни, за да може човек, който работи и живее сам, да се издържа. И преди година, и сега, Анелия Анастасова не получава сумата, която КНСБ определя за необходима за издръжката на живот. Живее сама и чистата заплата, която взима, е с 400 лв. по-малка от нужната.

Анелия е старши експерт в НСИ и е сред служителите, които протестират заради ниските възнаграждения. Колежката ѝ Марта Георгиева, която работи в националната статистика вече 13 години, взима под 1000 лв. и с мъжа й заедно също не изкарват 2524 лева, нужни за издръжката на тричленно семейство.

"За какво стигат - за сметки и да идваме на работа. Като вляза в магазина се чудя какво да купя или какво да не купя. Плодове и зеленчуци в ограничени количества и добре, че сме здрави", сподели Марта Георгиева.

КНСБ отчита, че за да се издържа едно тричленно семейство сега, трябват още 242 лв. в сравнение със същия период миналата година. А повече от две трети от работещите взимат заплата под нужната за издръжка.

"Независимо, че инфлацията, както обяви НСИ вчера се успокоява и дори намалява, нашата издръжка на живота не се успокоява толкова бързо, както виждате", коментира президентът на КТ "Подкрепа" Пламен Димитров.

Увеличават се и цените на повечето хранителните стоки, които КНСБ слага в т.нар. малка потребителска кошница. И за да я напълним вече ни трябват 110 лв., при 90 лв. миналата година.

"Малката кошница расте два пъти по-бързо от необходимите средства за издръжка. Едно е 10.6%, а друго е 21%. И това усещат хората по джоба си най-силно", добави Димитров.

Доматите са поскъпнали с 34 на сто за година, а краставиците - с над 34 на сто. Ябълките още повече. Но най-сериозен ръст бележи свинското месо - над 63%.

Според синдиката с една минимална работна заплата у нас можем да напълним малката потребителска кошница само 7 пъти, а в съседна Румъния - 14 пъти. От КНСБ отчитат и намаление на цените на тока за бизнеса, на природния газ, на петрола, бензинът е поевтинял с близо 24 на сто.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Карлово е кулминацията на тържествата по случай рождението на Васил Левски
В Карлово е кулминацията на тържествата по случай рождението на Васил Левски
Държавата пак ще опита да отдаде на концесия летище Пловдив
Държавата пак ще опита да отдаде на концесия летище Пловдив