НОВИНИ

КНСБ: 2524 лв. са нужни за издръжка на тричленно семейство

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
10:27, 18.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

1402 лв. нетен доход на месец е нужен за един работещ човек, сочат данните на КНСБ за юни. За семейство от двама работещи и дете до 14 г. сумата за издръжка на живот е 2524 лв. Това е с 0,6% повече на тримесечна база и 10.6% на годишна.

С 242 лв. повече са нужни на едно семейство с двама работещи родители и дете до 14 години, за да се издържа. Данните на КНСБ показват, че трябват 2524 лв. на месец нето. А за работещ сам човек необходимият месечен доход за издръжка на живота е 1402 лв. или със 134 лв. повече в сравнение с юни миналата година.

Повече от две трети от работещите не достигат заплатата за издръжка. Ръстът на годишна база на необходимия доход е 10.6 на сто. Хранителните продукти са поскъпнали с 15.3 на сто, а нехранителните стоки - със 7.8%. А малката потребителска кошница с 20 жизнено важни продукта вече е по-скъпа с 20 лв. и за да си ги купим ще оставим близо 110 лв.

От синдикатите изчисляват и сериозно поскъпване за последните три месеца на месо и месни продукти, захар и плодове. КНСБ настоява за 10% увеличение на заплатите и минимална работна заплата от 850 лв.

"Независимо че инфлацията се успокоява и дори на месечна база намалява, то годишният размер от 8,3% юни 2023 г. - нашата издръжка на живота не се успокоява толкова бързо", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Всички на минимална работна заплата, са работещи бедни, защото те не могат да покрият с мрз необходимите си средства за издръжка на живот. Препоръката на директивата е заплатата за издръжка да бъде равна на минималната работна заплата", заяви Виолета Иванова - заместник-директор на Института за социални и синдикални излседвания КНСБ.

"Малката кошница расте два пъти по-бързо, отколкото необходимите средства за издръжка. Близо две-трети от работещите получават доход или заплата под необходимите за издръжка, а 41% от тях получават под 1000 лева", заяви Пламен Димитров - президент на КНСБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Инински празнува днес 50-годишен юбилей!
Красимир Инински празнува днес 50-годишен юбилей!
Маркета Вондроушова и нейният наставник ще си направят еднакви татуировки в знак на триумфа на Уимбълдън
Маркета Вондроушова и нейният наставник ще си направят еднакви татуировки в знак на триумфа на Уимбълдън