НОВИНИ

Пореден сблъсък между президента Радев и управляващите заради войната в Украйна

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:58, 18.07.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Нов сблъсък между президента и управляващите заради войната в Украйна. Държавният глава посочи, че темата Украйна се експлоатира от управляващите явно като спасителен пояс. Те му отговориха, че създава напрежение в обществото и се позиционира на страната на агресора.

Президентът Румен Радев разкритикува остро управляващите.

"Искам да призова управляващата коалиция най-сетне да се заеме с българския дневен ред и с проблемите на българите, защото явно темата Украйна се експлоатира от управляващите като спасителен пояс, с който да отдалечи вниманието на хората от това, че нямат визия, програма и реални действия в отговор на проблемите пред страната и пред хората", каза той пред журналисти в Сарафово.

Според Радев криенето зад Украйна може да работи, но за известно време.

"Защото проблемите се трупат, а хората чакат отговори. И проблемът е, че криейки се зад Украйна, управляващата коалиция все повече отстъпва от редица важни европейски ценности - върховенство на правото, а не неговото погазване, борба с корупцията, а не нейната закрила, прозрачност, а не задкулисие, свобода на словото, а не цензура, повишаване на стандарта и качеството на живот на хората, а не тяхното ограбване и много важно - отговорност пред избирателя, а не неговата измама".

Коментарите от партньорите във властта не закъсняха.

Даниел Митов - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС: Господин Радев напоследък говори неща, които няма никаква логика в тях и той е един от хората, които радикализираха общественото мнение. Може да си мисли, че балансира, но създава напрежение в обществото и го разделят.

Васил Стефанов- депутат от ПГ на ПП-ДБ: Подкрепата за Украйна срещу руската агресия представлява именно отстояване и защита на европейските ценности. А влизайки в реториката на, Путин президентът Радев се позиционира именно на страната на агресора.

Във връзка с готвения протест пред президентството заради думите на Радев, че Украйна настоява да води тази война, президентът заяви, че България е демократична страна и всеки има право да протестира, но въпросът е протестите да водят до някакъв резултат.

По темата работиха: Милена Кирова, Цанка Николова, Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рая Маркова се класира за осминафиналите на турнир до 12 г. от Тенис Европа
Рая Маркова се класира за осминафиналите на турнир до 12 г. от Тенис Европа
АЕЦ "Козлодуй" започва лицензиране на ново ядрено гориво в петък
АЕЦ "Козлодуй" започва лицензиране на ново ядрено гориво в петък