НОВИНИ

В Бургас отбелязаха годишнина от атентата на летище "Сарафово" (Снимки)

bnt avatar logo
от БНТ
14:03, 18.07.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Днес се навършват 11 години от атентата на летището в Сарафово. На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи стана мишена на терористична атака. Петима израелци, един българин и атентатор-камикадзе загинаха от активирана бомба. Близо 40 души бяха ранени. Днес на мястото на трагедията се състоя и възпоменателна церемония.

Времето не лекува, казват родители, загубили децата си в бомбения атентата на бургаското летище.

"Все по-трудно ни става. Спомените стават все по живи. Всяка година идваме тук и преживяваме отново, това, което се случи преди 11 години", казва Руди Харош, майка на загиналия Маор Харош.

"Маор, освен че беше мой син, работеше при мен. Спомням си как каза, че иска отпуска, за да пътува, без да знам, че това ще се окаже последното му пътешествие", сподели баща му Бениамин Харош.

11 години по-късно двама помагачи за извършването на атентата все още не са заловени. Те получиха задочно доживотна присъда без право на замяна.

Съучастниците на атентатора в Сарафово са получили доживотни присъди

"За мен това място тук, където се случи атентата е най-важното място, защото тук синът ми си пое за последно дъх. Смятам, че това, което ще се случи, когато бъдат арестувани извършителите е, че просто ще ги убият", каза Яков Прайс, баща на загиналия Елиор Прайс.

Шест свещи, колкото са и жертвите на атентата, бяха запалени пред мемориалния паметник на бургаското летище. Бяха поднесени и венци.

"Несправедливо отнетите човешки животи винаги ще предизвикат у нас мъка и гняв, но и ще бъдат предупреждение, че злото съществува и че ние трябва да се изправим срещу него всички заедно, с общи усилия", каза президентът Румен Радев.

Снимки: БТА

"Две неща, за които призоваваме откакто се случи тази трагедия - да бъде обявена организацията "Хизбула" за терористична организация и да не се прави разликата между т. нар. военно крило и политическо крило. Това е една единна организация, отговорна за тази трагедия", каза Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на Израел у нас.

От израелското посолство настояха за по-засилено сътрудничество в областта на разузнаването, за да бъдат и по-сигурни хилядите туристи, които идват на почивка у нас всяко лято.

Неизвестен детайл от атентата в Сарафово: Роден у нас ливанец внася взривното вещество

На 18 юли 2012 г. на паркинга на Летище Бургас беше взривен автобус с израелски туристи. Близо 40 души бяха ранени, а шофьорът на автобуса - български гражданин, и петима израелци, както и извършителят на атентата, загинаха. Разследването за взрива продължи 8 години. То установи, че трима ливанци организират атентата в България. Единият загива при взрива, другите двама напускат страната с фалшива самоличност. Оттогава са в неизвестност, а присъдите им са задочни. Осъдени са на доживотен затвор без замяна. Все още се издирват се от Интерпол като особено опасни престъпници.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд поиска промяна на началния час за дербито с Левски тази събота
Ботев Пд поиска промяна на началния час за дербито с Левски тази събота
Елин Топузаков и деца от школата на Левски отбелязяха 186-годишнина от рождението на Васил Левски (ВИДЕО)
Елин Топузаков и деца от школата на Левски отбелязяха 186-годишнина от рождението на Васил Левски (ВИДЕО)