НОВИНИ

Задържаха мъж, заплашил с убийство министъра на отбраната във Фейсбук

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:36, 18.07.2023 (обновена)
5126
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

39-годишен мъж е задържан за отправена заплаха за убийство към действащ министър, съобщиха от Софийската районна прокуратура. "По света и у нас" научи, че заплашеният е министърът на отбраната Тодор Тагарев. Заплахата е отправена чрез лично съобщение във фейсбук профила на Тагарев.

Според наши източници задържаният е Григор Димов. Той вече е бил осъждан за телесни повреди, но е реабилитиран по право. Отправил е заплахата към министър Тагарев на 4 юли през полуанонимен фейсбук профил. Разследващи и оперативни от отдел "Киберперспъления" в ГДБОП са установили, че зад този профил стои задържаният Димов. На него вече му е повдигнато обвинение.

Като мотив за отправената заплаха се сочи подкрепата, която Тагарев оказва на Украйна и политиката, която води като министър за осигуряването на военна помощ на Киев във войната с Русия.

Григор Димов е задържан за 72 часа. От прокуратурата съобщиха още, че ще бъде поискана постоянна мярка "задържане под стража". Ако Димов бъде признат за виновен, може да получи присъда до 6 години затвор.

Заплахите към министър Тагарев продизвикаха и политически реакции. От "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ-СДС и от БСП единодушно ги определиха като недопустими.

Надежда Йорданова, зам.-председател на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България": Това прекрачва границите на всяко допустимо демократично поведение. Всеки политически дебат, всички различни мнения, колкото и да са остри, колкото и да са противоречиви, трябва да бъдат обсъждани на полето на политическия дебат. Недопустими са каквито и да било заплахи спрямо живота и здравето на който и да е човек, бил той и министър.

Даниел Митов, народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС: По никакъв начин не може, съвършено недопустимо е да бъде заплашван. За съжаление наблюдаваме разгорещена реторика и повишена температура на говорене от някои политически партии и субекти, които допринасят за това да радикализират част от хората в българското общество и създават у тях абсолютно нереална представа за това какво прави българската държава и защо го прави.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България": Агресията, езикът на омразата, противопоставянето и разделението в българското общество водят до това. Крайно време е, ако мислим държавнически, поне малко да се опитаме да намерим каузи, които да обединят българските хора, а не да се противопоставят до степен да се заплашват, да се стрелят и т.в. Виждате агресията какви размери взима.

Задържан е мъж, изпратил имейл със заплаха за убийство на Ива Митева

Подобен случай имаше и през октомври 2021 година, когато Любомир Яков заплаши председателя на 46-ото Народно събрание Ива Митева. Мъжът призна вината си. Яков изпрати две съобщения на имейла на Министерството на правосъдието, в които написа, че има пистолет и ще убие председателя на парламента. Ден по-късно, отново вечерта около 22.00 часа, мъжът изпрати нов мейл, в който написа, че ще убие бившия премиер Бойко Борисов. През 2022 г. Яков беше осъден на 7 месеца и 15 дни затвор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няколко институции със съвместна акция срещу нарушителите по магистрала "Тракия"
Няколко институции със съвместна акция срещу нарушителите по магистрала "Тракия"
Сезонът започна, с него и проблемите
Сезонът започна, с него и проблемите