НОВИНИ

Променят се датите на изпитите след 7-и клас от следващата учебна година

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:23, 18.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Просветното министерство разделя изпитите след 7-и и след 10-и клас и те вече няма да се провеждат на едни и същи дати. Целта - да има повече време за проверка на изпитните работите на седмокласниците. Промените са качени за обсъждане на страницата на министерството и трябва да влязат от следващата учебна година. Изместват се и датите на изпитите след 7-и клас с четири дни назад. Така българският език и литературата ще бъде на 17 юни, а математиката на 19 юни. Прави се, за да има повече време за учене в 7-ми клас.

Изпитите след 10-и клас вече ще бъдат съответно на 10 юни по български език и литература и на 12 юни по математика. Тези дни вече ще бъдат учебни, няма да губят часове, а квесторите ще са от училищата, в които се провежда изпита. С разделянето на двата изпита ще има повече време за проверка на тестовете на седмокласниците, оценителите ще са по- спокойни, ще се облекчи и организацията на изпитите, каза министър Галин Цоков:

"Ще има по-голяма възможност на оценителите да се съсредоточат още първите дни върху проверката на работите на учениците след 7-и клас. За да може тази проверка да бъде с приоритет, да могат учениците по-бързо да получат резултатите от постигнатото на тестовете."

С изтеглянето на изпитите след 7-ми клас с близо седмица ще има повече време за подготовка, смята министърът. Учителската гилдия също възприема идеята добре.

"По този начин целият юни реално учениците пълноценно ще могат да учат и максимално добре да представят своите зная в края на изпита. Отделянето на НВО в 10-и клас и превръщането му в учебни часове го позиционира като едно обикновено изпитване каквото му е реалното значение", каза Диян Стаматов, директор на 119-то училище.

След като минат изпитите учениците не идват на училище, каза още Стаматов, а колкото по-късно се дръпнат, толкова повече децата ще бъдат в училище. Датите на матурите след 12-и клас не се променят и те остават на 17 и 20 май.

Днес бяха обявени и ваканциите. Есенната е пет дни (от 1 до 5 ноември), Коледната - 11 (от 23 декември до 2 януари), междусрочната - 3 дни (от 3 до 5 февруари), а пролетната 9 дни (от 30 март до 7 април).

"Ваканциите, според мен на първо виждане, са доста добре балансирани, няма как да бъдат повече, защото те са регламентирани съобразно спецификата на календара на годината", каза още Стаматов.

И още - текущите оценки в гимназиалния етап ще бъдат намалени от четири на три, ако предметът се изучава повече от 4 часа седмично. Ще се намалят изпитванията за сметка на работата по проекти.

Вижте и още във включването на Елиана Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До пет години затвор може получи българинът Иван, драскал по Колизеума
До пет години затвор може получи българинът Иван, драскал по Колизеума
Актрисата Линдзи Лоън роди първото си дете
Актрисата Линдзи Лоън роди първото си дете