НОВИНИ

Откриха нарушения при знакови дела, сред които и за "Барселонагейт"

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:52, 18.07.2023 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

По седем досъдебни производства проверка установи сериозни нарушения в срочността и ритмичността на разследванията. Те са допуснати от трима наблюдаващи прокурори – двама от Софийска градска прокуратура и един от Военно-окръжна прокуратура София, сочи анализ на прокуратурата.

Констатираните нарушения дават основание да се смята, че е налице дисциплинарно нарушение - действие или бездействие, което неоправдано забавя производството.

С оглед високия обществен интерес и с цел осигуряване на максимална прозрачност в работата на прокуратурата, докладите на проверяващия екип, в които има данни за констатирани нарушения, се публикуват в цялост, като са заличени лични данни и такива, които биха засегнали следствена тайна по воденото досъдебно производство.

Проверката бе разпоредена от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. До момента са проверени 55 от общо 83 неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и членове на Министерския съвет, както и престъпления срещу Републиката.

Едно от делата е за разследване на престъпна група за пране на пари („Барселонагейт“). Проверката е установила значителни периоди от време (по 2-3 месеца), през които не са извършвани каквито и да било действия по разследването и период след 15 май тази година, с изключително висок интензитет на процесуално-следствени действия.

През първите осем месеца от образуването на досъдебното производство са проведени единствено четири разпита на свидетели, като в един от случаите протоколът е изготвен в нарушение на НПК, изискани са еднократно документи и е възложен превод на постъпили материали.

Назначена е финансово-счетоводна експертиза, въпреки липсата на приобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова тайна. Поради това и вещите лица не са могли да изготвят заключение по назначената експертиза.

Големи забавяния на разследването има и при възлагането на преводи, сочи проверката.

Особено фрапиращо, според прокуратурата, е допуснатото забавяне при възлагането на превод на получени на 7 юли миналата година от Испания документи. След пет месеца започва изпращането на документите за превод, като това става на етапи и с 10 броя отделни прокурорски постановления.

Въпреки ползването на преводаческа агенция и необходимостта от извършването на превод от европейски език (испански), той е възлаган на един и същ преводач, констатира проверката. Като краен резултат – преводът на документите е бил готов в цялост близо една година по-късно.

За сметка на допуснатото забавяне, след 15 май, в рамките на само месец и половина са разпитани 17 свидетели, назначени са две компютърно-технически експертизи, извършени са претърсвания и изземвания, отправени са искания за разкриване на банкова, данъчна, осигурителна информация, както и е отправено предложение за снемане на имунитет на народен представител.

Крайният извод, който проверяващият екип прави, е, че по делото от страна на наблюдаващия прокурор е допусната неритмичност в извършването на действия по разследването.

Другите проверени дела, по които са установени нарушения за различни престъпления, в т.ч. и за престъпления срещу Републиката. При тях също има констатации за неритмична работа.

Междинните резултати от извършената от ВКП проверка на неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления на лица с имунитет и по глава Първа от НК може да видите ТУК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС избира управител на БНБ на извънредно заседание
НС избира управител на БНБ на извънредно заседание
Временният шеф на Сметната палата сезира прокуратурата за сградата на одитния орган
Временният шеф на Сметната палата сезира прокуратурата за сградата на одитния орган