НОВИНИ

Каква информация е получила спецпрокуратурата по разследването "Барселонагейт"? (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:32, 15.02.2022
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
Слушай новината

219 страници с информация за така наречената "Афера Барселонагейт" са получени в Специализираната прокуратура от испанските власти. От Испания вече са изпълнили една от двете европейски заповеди за разследване, което държавното обвинение е изпратило.

Информацията е на испански език и наблюдаващият разследването прокурор е постановил в кратки срокове да се направи легален превод от заклет преводач. От прокуратурата съобщиха още, че МВР още не са изпратили доклада, който е получен в министерството, но днес са получили 26 страници доклад от ДАНС.

Прокуратурата е изпратила до властите в Испания две европейски заповеди за разследване. Според правилата те са изпратени през Евроджъст и на едната заповед отговорът е пристигнал в Специализираната прокуратура вчера.

Тъй като разследването е за предполагаемо пране на пари от български граждани на територията на Испания, въпросите са свързани с вдигането на банкова тайна, данни за транзакции, сделки с имоти, както и разпит на свидетели.

Испанските власти са изпратили до МВР материали за "Барселонагейт"

В Испания е имало разследване, но то е прекратено и изпратено у нас, тъй като разследващите на Иберийския полуостров са преценили, че ако се докаже пране на пари то като престъпление е извършено от български граждани.

Изпълнението на европейските заповеди за разследване е свързано с изпълнението на изискванията на закона в Испания за събиране на доказателства, които да са валидни за представяне пред съд. Една от най-продължителните процедури е получаването на съдебно разрешение за разкриването на банкова и данъчна тайна.

"Едната от европейските заповеди за разследване е изготвена и вчера са получени в Специализираната прокуратура 219 страници на испански език по повод изготвена и изпратена от Специализираната прокуратура европейска заповед за разследване", заяви Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

Испанските власти са изпратили поискана информация за разкриване на банкова тайна, конкретни транзакции между търговски дружества и частни лица, данни за извършени сделки с движими и недвижими имоти, както и разпити на свидетели.

Очаква се и изпълнението на втората европейска заповед за разследване, в която, по наша информация, е поискано и предоставянето на данъчна и осигурителна информация. В началото на февруари, след изявления пред медиите на вътрешния министър Бойко Рашков, че в МВР има постъпила от Испания информация, наблюдаващият прокурор е поискал и тези данни от вътрешното министерство.

"Даден е срок в писмото до 11 февруари да бъдат представени. Към настоящия момент в прокуратурата не е постъпвала никаква информация от МВР", допълни Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

Поради твърденията, че отговор за "Барселонагейт" от Испания има и в ДАНС, прокуратурата е поискала и получените в агенцията материали.

Искри между настоящия и бившия премиер след нова информация по темата "Барселонагейт"

"Същевременно днес постъпиха материали от ДАНС, които са на английски език. Но за съжаление в тях не е посочен по никакъв начин кой е издателят на тези документи, кой е съставителят на тези документи. Прави впечатление, че документът е на английски език, не на испански език. Те са, искам да подчертая, 26 страници. Има снимки и текст. Снимките са от медийни публикации в България и в Кралство Испания", добави Христо Кръстев.

От ДАНС е поискана допълнителна информация за това кой и на какво основание е поискал информацията, както и от кого е получена информацията и кой е източникът. Според прокуратурата това е необходимо, за да може да се прецени дали законът позволява тези данни да бъдат приобщени като доказателства по разследването.

Кръстев показа последната страница, на която нямало нито подпис на изготвилия доклада, нито печат на институцията, която го изпраща. "По света и у нас" научи, че в доклада от 26 страници, който е изпратен в МВР и ДАНС, има данни за регистрирани търговски дружества и информация от медийни публикации.

В заключението се казва, че са направени две инвестиции в недвижими имоти на обща стойност 5 млн. евро. Извършени са чрез множество транзакции, което води до извод за предполагаемо престъпление - международно пране на пари.

От прокуратурата обявиха, че по разследването у нас са разпитани всички замесени в аферата, сред тях бившият премиер Бойко Борисов, Борислава Йовчева и всички свързани с нея лица.

Експертизите, възложени у нас, също вече са готови, но резултатите от тях трябва да се анализират заедно с информацията предоставена от испанските власти, в това число и тази от вдигната банкова тайна.

"Смея да твърдя, че 90% от действията на разследването са извършени. Предстои анализ на информацията, която сме получили от Испания в рамките на 219 страници и изпълнение на втората европейска заповед за разследване", каза още Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

Ако доказателствата изпратени от Испания налагат, то тогава може да се наложи повторен разпит на част от вече далите показания или разпит на нови лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев ще участва в среща на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел
Стефан Янев ще участва в среща на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел
Нова социална услуга срещу домашното насилие - "Правна клиника" в София
Нова социална услуга срещу домашното насилие - "Правна клиника" в София