НОВИНИ

Коя е най-романтичната двойка в Бургас - запознайте се с каракалите Клеопатра и Цезар

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 15.02.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Регионални
Слушай новината

Най-романтичната двойка в Бургас съжителства в съседство близо 6 месеца, но датата 14 февруари ги събира за първи път.

Тя е Клеопатра, а той Цезар. Двамата са единствените представители у нас на хищните котки от типа "Каракали". Пристигат в бургаския зоопарк по различно време и никога досега не са общували.

Цезар и Клеопатра от близо 6 месеца живеят в съседство едни до други, като ги дели ограда. В деня на влюбените обаче "бариерата" между тях пада.

"Нашите любимци вчера показаха и дадоха знак, че се влюбват. С помощта на целия персонал на зоопарка отворихме вратите на загражденията и ги събрахме заедно, като очаквахме да има малко размирици между тях", заяви Кръстьо Дъбов, управител на зоопарка в Бургас.

Първата им среща обаче преминала сравнително гладко, което е индикация, че връзката им ще потръгне.

"Постепенно свикнаха един с друг и започнаха да проявяват интерес. Имаше интересни моменти, целувки, ухажване. Силно се надяваме съвсем скоро време да имаме и поколение, така че трябва да мислим имена и да се подготвяме", допълни Венета Дъбова от Зоопарк-Бургас.

Каракалът е наричан още пустинен рис, тъй като обитава степни и пустинни местности. Най-активен е през нощта и рядко ловува денем. Основната му плячка са птици и гризачи. Каракалът е специалист в издебването и сграбчването с един скок – с лекота улавя излитащи птици, скачайки до 3 метра на височина. Освен това е и отличен катерач.

"Те са много своенравни животни. Произхождат от северната част на Африка. Много са красиви, много бързи, едни от най-пъргавите котки в света по принцип и един път седмично, задължително, трябва да има в порциона им пернат дивеч с перата и с вътрешностите, това е за прочистване на вътрешния тракт на животните", каза още Кръстьо Дъбов, управител на зоопарка в Бургас.

И тъй като размножителният период на Каракала е през пролетта, от зоопарка в Бургас се надяват скоро екзотичните животни да станат родители.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов: Незаконно ще е конгресът на БФС да не е изборен
Бербатов: Незаконно ще е конгресът на БФС да не е изборен
Полицай спаси дете, припаднало в училищен двор
Полицай спаси дете, припаднало в училищен двор