НОВИНИ

Има ли интерес към електромобилите в Пловдив?

bnt avatar logo
от БНТ
12:13, 15.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
Регионални
Слушай новината

В Пловдив безплатно зареждане на електромобили предлага само един клон на верига големи супермаркети.

Има ли интерес към електромобилите в града под Тепетата, който е сред населените места със системно най-мръсен въздух у нас?

Достатъчно ли са зарядните станции, има ли големи разлики в цените на които предлагат ток?

Какви са плановете за стимулиране на гражданите, решили да изберат екологичен начин на транспорт?

Вижте във видеото в репортажа на Росица Колева

Стоян Йотов е управител на технологична немска фирма в Пловдив, чиято стратегия включва компанията да стане 100% екологична до 2030-та година. От седмица във фирмата ползват новозакупен електромобил.

"Подмяната на нашия автопарк е част от тази дългосрочна стратегия за намаляване на въглеродните емисии на компанията. Поетапно планираме да закупим автомобили на всичките служители", казва Йотов.

Издателят Манол Пейков, който вече година кара електромобил, е пресметнал, че най-изгодно излиза да го зарежда във фирмата. Там макар и производствен ток един киловат/час е между 35 и 45 стотинки. За сравнение на зарядните станции по улиците цената се движи от 60 до 99 стотинки според различните доставчици.

"За да се стимулират хората да купуват електрически автомобили, които по същество са 70-80% са по-скъпи, стимулът за тези хора трябва да е евтиното зареждане на гориво и по целия свят е така", казва Пейков.

В продължение на две години местното енергодружество в сътрудничество с общината предлагаше напълно безплатно зареждане на стоянки в центъра на града. От началото на февруари обаче услугата е платена, а цената е сред най-високите.

"В момента сме във втората фаза на проекта, където зарядните станции, които се снабдяват с изцяло зелена енергия със сертификат за енергия произведена от възобновяеми източници. Вече, разбира се, ще има и съответната цена, тъй като това в крайна сметка е и 1 инвестиция, която трябва да бъде и икономически целесъобразна", каза Петър Костадинов от ЕВН.

До края на годината областната администрация в града планира да изгради безплатна за гражданите зарядна станция, която ще се захранва от соларна централа, разположена на покрива на сградата.

"Планът ни е тук да изградим соларна инсталация изцяло за собствени нужди, за да може от една страна да оптимизираме разходите за електричество, а от друга - държавата да придобие актив", каза Йордан Иванов, областен управител.

Едва 425 са превозните средства с електрически двигатели, регистрирани в цялата пловдивска област. От тях леките автомобили са 208, а товарните 15. Принципът е колите следват инфраструктурата затова, за да има повече екологичен транспорт е необходимо изграждането на повече зарядни станции и повече стимули.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли война? Реакции от Мариупол и Москва
Ще има ли война? Реакции от Мариупол и Москва
Историята за един от най-изненадващо спечелените златни олимпийски медали
Историята за един от най-изненадващо спечелените златни олимпийски медали