НОВИНИ

Европейският парламент отхвърли искането за сваляне на имунитета на Елена Йончева

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
10:14, 15.02.2022
Чете се за: 01:25 мин.
По света
Слушай новината

Европейският парламент отхвърли искането на прокуратурата на България за сваляне на имунитета на евродепутата Елена Йончева.

418 евродепутати гласуваха против, 264 - за, а 11 се въздържаха. В края на януари правната комисия в ЕП също гласува против отнемането на имунитета на Йончева.

На 18 октомври 2019 г. Иван Гешев поиска от ЕП сваляне на имунитета на Йончева във връзка с разследване на прокуратурата, свързано с обвинения за пране на пари. Според Комисията по правни въпроси в ЕП съдебното производство в България е образувано с цел да накърни дейността на Йончева като евродепутат.

В решението се припомня, че Йончева е член на Комисията по граждански свободи и правосъдие в ЕП, която се занимава с проблеми, свързани с върховенството на закона в страни от ЕС, включително България.

Евродепутатите от правната комисия смятат също, че престъплението, за което Йончева е обвинена, е започнало през 2010 година, а следствената процедура е започнала след 31 август 2018 г., когато тя става евродепутат и няма убедително оправдание за забавяне на действията.

Посочват още, че съдебното производство е образувано след доклад на депутати, които са били политически опоненти на Йончева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Илиев: Явно не съм се подготвил достатъчно
Владимир Илиев: Явно не съм се подготвил достатъчно
Новак Джокович е готов да жертва Големия шлем, но няма да се ваксинира
Новак Джокович е готов да жертва Големия шлем, но няма да се ваксинира