НОВИНИ

Как е попаднало забраненото вещество в тялото на Камила Валиева?

международния кънки съюз потвърдиха спортният съд решава камила валиева
bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 15.02.2022
7142
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Забраненото вещество триметазидин е попаднало в тялото на руската фигуристка Камила Валиева с продукт, който дядо ѝ е взимал.

Разкритието направи ръководителят на дисциплинарната комисия на Международния олимпийски комитет Денис Осуалд, чийто коментар предоставя чрез социалната мрежа Туитър журналистът от USA Today Том Шад.

Това е бил един от аргументите, използвани в полза на Камила Валиева по време на изслушването ѝ от тричленния съдийски панел на Спортния арбитражен съд.

„След брифинга Денис Осуалд каза, че аргументът за отмяната на отстраняването е „замърсяване, което се е получило с продукт, който дядо ѝ е приемал“, написа Том Шад.

По време на самата пресконференция Осуалд сподели, че „Б“ пробата на Камила Валиева все още не е проверена.

„Едва след резултата на „Б“ пробата ще може да се говори за наказание. Но МОК се стреми да помогне на Световната антидопингова агенция в разследването на хората от обкръжението на това момиче. Ясно е, че ако е на 15 години, тогава е малко вероятно да го направи сама“, заяви Осуалд.

Триметазидинът се използва за предотвратяване на пристъпи на стенокардия, но е в забранения списък от медикаменти, тъй като е класифициран като сърдечен метаболитен модулатор и е доказано, че подобрява физическата издръжливост.

Спортният арбитражен съд допусна Камила Валиева до участие в индивидуалната надпревара при жените, въпреки положителната ѝ допинг проба от декември.

Индивидуалното по фигурно пързаляне при жените започва на днес от 12.00 часа с кратката програма и завършва на 17 февруари с волната. Участие в него ще вземе и българката Александра Фейгин.

След 13.00 часа състезанието ще се излъчва на живо по БНТ и на bntnews.bg/sport.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трюдо задейства закон за извънредни мерки срещу протестиращите в "Конвоя на свободата"
Трюдо задейства закон за извънредни мерки срещу протестиращите в "Конвоя на свободата"
Българи в Съединените щати с петиция до Конгреса срещу "Месеца на македонското малцинство"
Българи в Съединените щати с петиция до Конгреса срещу "Месеца на македонското малцинство"