НОВИНИ

Законно ли е премахната бившата сграда на хърватското посолство в София?

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 15.02.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Собственикът на сградата на бившето хърватско посолство на ул. "Велико Търново" 32 в столичния район "Оборище", която вече е съборена, има право да се разпорежда със собствеността си и е спазил законовата процедура.

Около това мнение се обединиха в студиото на "Денят започва" арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство и кметът на район "Оборище" Николай Александров.

"Но от гледна точка на опазване на културното наследство, това е недопустимо. Законът изисква недвижимото културно наследство да има режими на опазване. Тези режими са резултат на експертна дейност. А години наред Институтът разполага с 10 човека, които трябва да извършат дейност за 18 000 обекта в страната. Мисията е невъзможна", категоричен е арх. Петър Петров.

Според кмета на район "Оборище" Николай Александров въпросът за опазване на старите сгради е национален и е задължителен.

"От тази гледна точка е грешка, че сградата е премахната. Мой подпис няма и всички тези коментари говорят за некомпетентност. Районната администрация няма отношение към тази сграда. Тя не е паметник на културата, не се изисква разрешение дали да се премахне. Подпис има от инженера на техническия отдел, който съгласува проектите за нейното премахване. Режимът е уведомителен", уточни Николай Александров.

И допълни, че районната администрация трябва да защитава обществения интерес, но и частната собственост.

Според арх. Петров няма справедливост по отношение на собствениците, които притежават недвижими културни ценности, защото те не са подпомагани адекватно.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевград на първо място по пожари в отоплителния сезон - как да реагираме в такава ситуация
Благоевград на първо място по пожари в отоплителния сезон - как да реагираме в такава ситуация
Трюдо задейства закон за извънредни мерки срещу протестиращите в "Конвоя на свободата"
Трюдо задейства закон за извънредни мерки срещу протестиращите в "Конвоя на свободата"