НОВИНИ

Цените на имотите растат, лихвите остават ниски

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
12:31, 15.02.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Бизнес
Слушай новината

Цените на имотите у нас, особено в големите градове, се повишават. За последните 6 години те са нараснали с 46%. На този фон лихвите по ипотечните кредите са на исторически ниски нива. Търсенето на жилища се очаква да продължи да изпреварва предлагането и през тази година. Ще се стигне ли това до балон при недвижимите имоти, как ще се отрази повишаване на лихвените проценти на Европейската централна банка и ще последва ли вълна от лоши кредити?

Прогнозите са търсенето на жилища в София и големите градове на страната да продължи и през тази година. Наблюдатели дори прогнозират подобряване на рекордите по продажби.

Преди три години Иван Иванов взима ипотечен кредит за апартамент. Изчислява, че за срок от 25 години трябва да върне на банката 125 000 лева. Но, ако лихвите се увеличат, няма да може да погасява дълга си и ще остане на улицата.

"В момента плащам 2,9 % лихва. Значи вноската ми като цяло е 390 лв. всичко на месец със застраховки на апартамента. Не знам дали ще можем да издържаме на 6,7 % лихва, трудна работа", казва Иванов.

Промяна в кредитната политика на българските банки, експертите очакват не по-рано от края на тази година. И пресмятат, че ако сме взели 150 000 лв. за 20 години при лихва от 2.5%, с месечна вноска от 800 лв. ръст от четвърт процент ще повиши вноската ни с по-малко от 20 лв. Ако лихвата се повиши с 1%, то тогава вноската ще бъде 870 лв.

"Като цяло смятам, че голяма част от кредитите, които се теглят в момента, ще си останат добри кредити. Много малко ще се превърнат в лоши кредити на тези, които са надценили възможностите си", казва Тихомир Тошев, кредитен консултант.

Освен ръст на лихвата, цените на имотите също ще вървят нагоре.

"2006-2008 година цените са нараствали балонно, сега те нарастват плавно. За последните 6 години от 2016 г. номиналния ръст на цените е около 7-7.5% и се движи почти в рамките на средното нарастване на ЕС", казва Антон Андонов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

Освен това банките у нас са ликвидни, но друг фактор влияе върху крайната цена на имотите - строителните материали.

"Като цяло сме направили анализ колко влияе покачването на цените на материалите последните години в крайната стойност и това е 27% т.е., ако миналата година съм можел да построя нещо за 100 лв. в момента ми трябват 127 лв.", казва Андонов.

Въпреки всичко имотният пазар ще остане динамичен, а половината от сделките са случват с плащане в брой, сочат експертите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затоплянето ще продължи и в близките дни
Затоплянето ще продължи и в близките дни
Ще има ли война? Реакции от Мариупол и Москва
Ще има ли война? Реакции от Мариупол и Москва