НОВИНИ

Искри между настоящия и бившия премиер след нова информация по темата "Барселонагейт"

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:06, 14.02.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

"Барселонагейт" отново стана първа тема в държавата ни, след като доклад на испанските власти по разследването стигна до България. Прехвърчаха искри между настоящия и бившия премиер Кирил Петков и Бойко Борисов.

По неофициална информация на "По света и у нас" докладът на испанските власти е изпратен в МВР в началото на месеца и в него е цялата хронология по закупуването на къща в Барселона за пет милиона лева от български лица.

Премиерът Кирил Петков днес заяви, че е видял доклада.

Това, което ясно се показва, е, че испанските власти ни казват - има голям риск от пране на пари и парите за тези 5 млн. най-вероятно са свързани с високопоставени български политици. С други думи, вече не говорим за медии, тук говорим за испанските власти, които нотифицират нашите власти и ето сега вече възможността и на прокуратурата да се задейства. Едновременно с това трябва да допълним, че както американските власти дадоха техните данни за Магнитски, ето, от всички страни от Европа, от Щатите показват, че предишното управление, хора, ясно описани в Магнитски, а в случая имаше недиректни имена, но факт, че имаше снимки, свързани... Аз лично не съм видял тази страница, но ми казаха днес, че докладът включва снимка на г-н Борисов. Хората внимават да не направят дипломатически скандал. Те ни дават информацията и оттук нататък е въпрос на българските власти, в случая на българската прокуратура, да си свърши работата. Колко време още ще чакаме някой друг да ни дава информация, а ние тук нищо да не правим по въпроса и даже ето, в случая Магнитски, г-н Пеевски да казва: всички са се объркали, дори американските власти. Сега съм сигурен, че най-вероятно от ГЕРБ ще кажат, че испанските власти са се объркали, коментира премиерът Кирил Петков.

Реакцията на ГЕРБ не закъсня. Лидерът на партията Бойко Борисов коментира, че "се претопля стар скандал".

Нито съм имал къща в Барселона, нито имот, нито имам, нито ще имам. Внушенията, които се правят - дори не ми дават възможност да наема адвокат да се защитавам, защото за снимка какво да направя, че са ме сложили на снимка с някой футболист? И нека сега ако имат такъв доклад - да го пращат, да го разсекретяват, да проверяват, каквото искат да правят и да доказват или да се извиняват - едно от двете, заяви Борисов.

БНТ: Защо според вас испанците пращат точно ваша снимка?

Защото пише по слухове и медийни публикации. Вие знаете сигналите, които се носеха, знаете публикациите в "Ел Периодико" и на базата на това изпращат справка на хронология, отговори Борисов.

Той допълни, че в годините много пъти е бил в Испания, снимал се е с много хора, така че нищо чудно, че снимката му присъства в периодичния печат.

Премиерът Кирил Петков допълни, че очаква този път българските власти да си свършат работата по сигнала на испанските.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новия разкрития на ММС: Клубове-фантоми са участвали в последния конгрес на БФС
Новия разкрития на ММС: Клубове-фантоми са участвали в последния конгрес на БФС
Александър Симов: Бюджет 2022 е отрицание на цялата политика на ГЕРБ
Александър Симов: Бюджет 2022 е отрицание на цялата политика на ГЕРБ