НОВИНИ

Газови сценарии: Има риск от затваряне на предприятия при проблеми с доставките, смятат експерти

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:46, 14.02.2022
Чете се за: 05:30 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз е готов да реагира много бързо с налагането на всеобхватни санкции, в случай, че Русия нападне Украйна. Това съобщиха днес от Европейската комисия. В същото време, на фона на ескалиращото напрежение по границата с Украйна, Брюксел продължава да търси алтернативи за заместването на доставките на руския газ на Европа.

Брюксел обсъжда различни сценарии за доставките на газ от Русия. Търси се начин той да бъде заместен с други доставки, но това е трудно в краткосрочен план.

Мозъчният тръст Брюгел в Брюксел представи доклад, според който при военен конфликт ще се наложат спешни мерки за ограничаване потреблението на газ и може да се стигне дори до затваряне на предприятия.

40% от доставките на газ за целия Европейския съюз идват от Русия. При някои държави като България процентът е още по-висок. В краткосрочен план ЕС би могъл да се справи с намалени доставки, но спиране на руския газ за Европа би имало сериозни икономически последици, смятат експерти в Брюксел.

"Най-лошият сценарий е Русия да прекъсне всички доставки за Европа. При такава ситуация Европа не би била в състояние да замести всички тези количества с доставки от други места и ще трябва просто ще трябва да намали потреблението си, което на практика означава затварянето на предприятия. Това би имало огромни икономически последствия за европейската икономика. Това ще доведе до още по-голяма инфлация, защото цените на всички продукти ще се покачат и ще спре процеса на възстановяването, който наблюдаваме в момента в цяла Европа. Затова се надяваме, че дипломацията ще успее и няма да стигнем до подобна ситуация", каза Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Брюгел в Брюксел.

Брюксел спешно търси алтернативни източници чрез доставки на втечнен природен газ.

"Еврокомисарят по енергетика беше в Азербайджан, а също и в САЩ , водят се и разговори с Катар за допълнителни доставки на втечнен газ. Но САЩ и Катар вече напълно са използвали капацитета си за доставки на втечнен газ, т.е те нямат възможност да увеличат износа. Азербайджан може да увеличи доставките за Европа, но с много малко. Това увеличение би представлявало не повече от 5% от нашето потребление. Дори и да имахме още повече инфраструктура за внос на втечнен газ - газопроводи, терминали за регазификация, в момента просто няма газ", каза Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Брюгел в Брюксел.

Асен Василев начело на българска делегация в САЩ: Обсъждат енергийната диверсификация и ефективност

Европа вече подготвя всеобхватни санкции срещу Русия, които ще засегнат и енергийния сектор. Германия е готова да спре одобрението на "Северен поток 2".

"Приоритетите на държавите от ЕС и подхода им към Русия са различни. Има страни, които са по-категорични от другите по отношение на Русия, но само по отношение на газа, но за търговията и финансовите услуги. Германия, Австрия, Италия и още няколко държави са икономически по-силно свързани с Русия. Така че тези страни са по-предпазливи, когато става дума за санкции по отношение на Русия. Има и държави, които са по-малко зависими и те са по-категорични в налагането на по-строги санкции, за каквито говори и САЩ", каза Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Брюгел в Брюксел.

Преходът към зелена енергия в дългосрочен план може да откъсне Европа от
зависимостта от руски газ.

"Мисля, че постигането на климатична неутралност до 2050 е реалистична цел. До преди 10 години беше немислимо да се смята, че Европа ще поеме подобен курс заедно по ред причини - заради преходния период, голямата зависимост от въглищата в Полша и други държави. Но вече имаме инструменти - като фонда за справедлив преход и други евросредства, които Брюксел ще даде на Полша, България, Испания, Италия и останалите страни, за да справят със социалното измерение за този преход. И ако успеем в това, ще можем да създадем и нови работни места", каза Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Брюгел в Брюксел.

Но засега Европа остава силно зависима от руския газ. Брюксел няма инструменти, за да спре покачването на цените на енергията. Всяка държава трябва да търси начини да се справя сама.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 400 борци от цял свят заявиха участие на турнира "Дан Колов - Никола Петров"
Над 400 борци от цял свят заявиха участие на турнира "Дан Колов - Никола Петров"
Берое представи второ зимно попълнение
Берое представи второ зимно попълнение