НОВИНИ

Драстично поскъпване: Ще удари ли 3 лв. за литър цената на бензина у нас

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:04, 14.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Цената на горивата у нас може да надхвърли 3 лева, ако тенденциите на световните пазари се запазят. Към момента най-разпространеното гориво у нас - бензин А95 се продава за около 2,50 лв. на литър но, оказва се, точната цена зависи не от веригата, а от местоположението на конкретната бензиностанция.

Репортерска проверка на "По света и у нас" в София установи, че към момента цените са около 2,50 лв. за литър. Забелязахме обаче една друга тенденция - разлика от дори 10 стотинки на една и съща верига бензиностанции в един и същи град, но в различен квартал.

В западните квартали на София например, бензин А95 можете да откриете за между 2,48 и 2,51 за литър в зависимост от конкретната верига бензиностанции. В източните квартали обаче на същите вериги цените са съответно между 2,52 и 2,58.

Такава е ситуацията и в различните градове. В Благоевград например, една верига продава бензина с 6 стотинки по-малко, отколкото на обекта ѝ в Разлог.

Различните цени на различните обекти на една и съща верига е нещо нормално, това се дължи на конкуренцията на пазара. Предполагам много ваши зрители са забелязали, че като отидат в друга държава, Германия например, цената на магистралата е една, в съседното село е с 20 цента по-ниска, каза Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

Увеличението на цените на дребно е резултат от ценовите рекорди, които достигна суровият петрол на световните пазари:

Суровият петрол достигна 7-годишни рекорди. Днес търгуваме на 95 долара за барел. На какво се дължи това - ситуацията около Украйна По отношение на нашите колонки - ако трендът продължава нагоре, вероятно ще видим стойности близки до 3 лв., допълни Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

До такива стойности можем да стигнем, ако цената на барел суров петрол надхвърли 100 щатски долара, прогнозират още специалистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олаф Шолц в Украйна: Призовавам Русия да се възползва от предложенията за диалог
Олаф Шолц в Украйна: Призовавам Русия да се възползва от предложенията за диалог
Серхио Рамос пропуска първия дуел срещу Реал (Мадрид) в Шампионската лига
Серхио Рамос пропуска първия дуел срещу Реал (Мадрид) в Шампионската лига