НОВИНИ

Над 20 населени места в България носят имена, свързани с лозарството

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 14.02.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

14 февруари е празник на влюбените, лозарите, винарите и археолозите.

Смята се, че лозарството в Европа се е зародило в Тракия по поречието на р. Марица още преди 5000 години. Култът към Дионис е запечатан върху много археологически паметници в България. По-късно и според Библията лозата се корени в райската градина, а след Всемирния потоп първото, което Ной засажда, е лозата.

"В най-ранна пролет се чества възкресението на Дионис, който е убит и разкъсан от титаните, тогава точно се зарязва лозето и се пие много вино. В християнството лозата пък е свещено растение, то е от райската градина, кръвта Христова символизира също лозата. Така че лозата като растение дълбоко е навлязла и в митологията, и в религията, и в битието на българина. Култът към Дионис по-късно в почитането на Трифон Зарезан, това е типично български празник, който няма аналог в другите страни с изключение на някои съседни балкански, където по разбираеми причини е живеело българско население преди години", разказва Тоня Иванова, уредник в РИМ Търговище.

Всеки работлив стопанин има лозе, за което се грижи през годината и с което са свързани традициите и бита ни.

"Под асмата се събира семейството, под асмата се посрещат гостите, въобще асмата е мястото, където е изпълнено с положителни емоции в дома на българина", допълва Тоня Иванова.

Хъкмет има над един декар лозе и отделно асма пред къщата си. Казва, че зарязването му е типично мъжка работа.

"При рязането на лозето трябва да се оставят най-много 2 пъпки, защото ако се оставят 3 - 4 пъпки, лозето се натоварва и след година – две изсъхва. А когато пъпките са две, дори и една, лозето дава повече грозде", казва Хъкмет Рамадан.

Любопитно е и колко населени места в България носят имена, свързани с лозарството.

"Като започнем от близкото до Търговище селище Лозница, през Лозево до Шумен, през Гроздьово до Варна, Лозенец край Бургас, Лозарево Ямболско, над 20 са населените места в България, които са кръстени на „лоза“. Освен това в българските лични имена лозарството също е застъпено, имаме женски и мъжки лични имена – Лозан – Лозана, Гроздан – Гроздана, Грозделина, Лозка", изрежда Тоня Иванова.

Много народни песни, гатанки и басни също са посветени на лозето и виното. И до днес в България расте хубаво грозде и качествено вино.

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михайлов благодари на Инфантино и Чеферин за поздравите и подаръците
Михайлов благодари на Инфантино и Чеферин за поздравите и подаръците
Французин ще бъде главен мениджър на националните отбори по джудо
Французин ще бъде главен мениджър на националните отбори по джудо