НОВИНИ

Разминаване в търсенето и предлагането на кадри в Русенско

bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 14.02.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Продължават да се разминават интересите на бизнес, училища и ученици. На пазара на труда се търсят специалности, към които, макар и да се предлагат за обучение в средните училища, липсва интерес от страна на младите хора.

В същото време бизнесът често не предлага съдействие за обучение на кадри, като спонсорира конкретна специалност чрез дуално образование, показва проверка на БНТ в Русе.

В дунавския град има десетина фирми, половината от тях от шивашкия бранш, които се включват като партньори на училищата в дуалното обучение. В същото време бизнесът заявява, че му липсват специалисти.

Следващата година в Русенска област по тази система са заявени 10 специалности в областта на машиностроенето, облеклото, химията, готварството, водния и железопътния транспорт.

"За съжаление и тази година имаше сектори в бранша на различните специалности, които не заявиха никакви специалности", казва Росица Георгиева, началник на Регионалното управление на образованието в Русе.

Съществува обаче и друг проблем – учениците след 7-и клас не проявяват интерес към определени специалности и те се закриват, ако не се намери начин за тяхното финансиране.

"Паралелката за производство на облекло от текстил – миналата година я закрихме преди първия етап. От обявени 26 места нямаше подаден нито един кандидат. Тази година, по настояване на австрийското посолство, отново сме я предложили, защото има търсене, за съжаление, няма интерес от страна на учениците", казва Росица Георгиева – началник на Регионалното управление на образованието в Русе.

Според Миглена Христова, представител на работодателска организация, трябва да има по-широка информационна кампания, за да бъдат доволни и работодателите, и бъдещите работници.

"Ако бизнесът бъде запознат, че на него това няма да му струва чудеса, децата биха били по-мотивирани и биха придобили умения, които да вложат в даден вид работа. То трябва да им стане интересно. И бизнесът ще има по-рано подготвени кадри", смята Миглена Христова, регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България за Русе.

Друг е въпросът и че броят на учениците с всяка година прогресивно намалява. Показателни са цифрите за родените преди 7 години – били са 1500, а тези, които са останали в Русе, за да кандидатстват сега за първи клас, вече са 1003.

Даниела Василева/Деян Маринов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар горя в болница "Света Марина" във Варна
Пожар горя в болница "Света Марина" във Варна
Започна поетапно премахване на незаконни постройки в Благоевград
Започна поетапно премахване на незаконни постройки в Благоевград