НОВИНИ

Румен Радев: Националната сигурност не трябва да се неглижира

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:55, 14.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Най-важната гаранция за сигурността на страната ни е боеготовността на Българската армия, на нейната модернизация, както и мотивацията на личния състав. Това заяви президентът Румен Радев по повод предстоящия утре Консултативен съвет за национална сигурност.

На него ще бъдат обсъдени рисковете и заплахите за националната сигурност на страната, състоянието на Въоръжените сили, както и мерките, които трябва да се предприемат.

Румен Радев отново заяви, че кризата с Украйна трябва да се реши по пътя на дипломацията. А по повод внесения в прокуратурата списък от премиера Петков, президентът отбеляза, че борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи.

Най-големият риск за сигурността ни е да се неглижират проблемите на българските въоръжени сили, убеден е президентът Радев.

"Не може да се сещаме за тях от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Трябва да има непрекъснато внимание на най-високо държавно ниво за тяхната боеспособност", каза той.

Във връзка с напрежението около Украйна и формирането на батальонна бойна група България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицит от способности в нашите Сухопътни войски, каза държавният глава.

"България е част от усилията за деескалация, но и част от усилията за усилване на източния фланг на Алианса. Вече започва съвместната мисия по контроли охрана на въздушното пространство на територията на България заедно с нашите съюзници от алианса", каза Радев.

Изрази надежда, че ще бъдат избегнати военни действия.

"Няма военно решение на тази криза, който си мисли че тя ще бъде решена по военен път, греши. Единственият път за намиране на устойчиво решение - това е по пътя на преговорите и дипломацията и е обнадеждаващо, че те се водят", каза президентът.

На въпрос има ли конфликт между между него и Кирил Петков, Румен Радев отговори, че между правителството и президентската институция има конструктивна комуникация. А за внесения списък от премиера Петков в прокуратурата отбеляза:

"Зловещото плячкосване на държавата в продължение на много години българите са зажаднели за справедливост и възмездие. Затова всяко открито противопоставяне на правителството срещу корупцията среща и одобрението на хората".

Предупреди правителството, че трябва да внимава с кого и с какво си имат работа:

"Аз съм убеден, че борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи. Виждате, че методите, използвани от предишните управляващи - безпардонни методи с погазване на закона доведоха до сгромолясване на техния режим и това трябва да бъде урок за всички".

По думите на президента урок за правителството трябва да бъде и факта, че демокрацията и законността не могат да бъдат възстановени с недемократични средства и с нарушаване на закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френският "Конвой на свободата" пътува към Брюксел, протестът не е разрешен в Белгия
Френският "Конвой на свободата" пътува към Брюксел, протестът не е разрешен в Белгия
Микаела Шифрин ще участва в спускането на Олимпийските игри в Пекин
Микаела Шифрин ще участва в спускането на Олимпийските игри в Пекин