НОВИНИ

Отбелязаха Деня на България на Експо 2020 в Дубай

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
10:16, 14.02.2022
Чете се за: 08:10 мин.
По света
Слушай новината

Националният ден на България беше честван неформално на световното изложение Експо 2020 в Дубай. Представени бяха спортните постижения и нематериалното културно наследство, фолклор и храна.

На събитието не присъстваха представители на български институции, след като вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова изпрати договора с консорциум „България Експо 2020” на прокуратурата и КПКОПНИ заради съмнения в корупция и незадоволителното, според нея, представяне. По същата причина официалното честване на Българския ден беше отложено.

Нинова: "Експо 2020" - Дубай е черна дупка, в която потънаха милиони

По време на националния си ден на световното изложение България беше представена като страна с красива природа, богато културно наследство, спортни постижения, въздействащ фолклор и вкусна кухня.

Подробности вижте в репортажа на Йоана Миланова и оператора Асен Цветков.

Акцент в програмата бяха олимпийските шампионки по художествена гимнастика, които в две поредни вечери представиха съчетанията си на спортната арена на световното изложение. Те говориха пред екипа на БНТ малко преди да излязат на сцената

"Много се вълнуваме, че сме тук. С удоволствие ще се представим довечера, ще представим за пореден път България и нямаме търпение", каза Симона Дянкова.

"Ще им изпълним индивидуални хореографии, смесени с малко танци и малко гимнастика на българска музика, така че мисля, че много ще им хареса", добави Ерика Зафирова.

Гимнастичките бяха поканени да посетят павилиони на редица държави, където бяха посрещнати като истински звезди. А пред българския павилион дойдоха много хора за снимка и автограф.

"Много сме поласкани, имаме топло посрещане", сподели Стефани Кирякова.

"Навсякъде наистина ни посрещат много топло и така се стараят да си прекараме добре", каза Симона Дянкова.

Магията на българския фолклор представи фолклорното трио "Тригайда". А много хора от различни националности чуха техните композиции, които преплитат фолклор и електронна музика.

"Аз се надявам публиката да се потопи в магията на българския фолклор чрез това модерно звучене", каза Иван Шопов от "Тригайда".

В павилиона на България бяха представени различни ястия от националната кухня. Погача с шарена сол, шопска салата и български сирена бяха опитани както от българи, живеещи в Обединените арабски емирства, така и от чуждестранните гости на световното изложение.

"Най-доброто е шопската салата. Аз наистина я обичам. Вкусът е по-добър от салатите, които приготвя майка ми", каза посетител.

"Живеем в Дубай от четири години и много ни липсва България. Още първия път, когато влязохме тук, се почувствах наистина у дома си. Снимките на българската природа ни върнаха към прекрасната гора и планина, която имаме и която посещаваме всяка ваканция. Репликата на Панагюрското съкровище също за мен напомня историята на България, децата също учат", разказват българи, живеещи в Обединените арабски емирства.

На световното експо правят впечатление два типа павилиони - по-малки, взети под наем, с идентична архитектура и големи - изградени от нулата с голямо финансиране. Някои представят технологии на бъдещето, а други - историята и традициите, с които се гордеят. Българският павилион, който е нает като площ, показва природата, историята, културата.

"Искам да поканя българската общност и хората от Обединените арабски емирства да дойдат и посетят нашия български павилион, да се насладят на красивата природа, която могат да видят тук, на репликата на Панагюрското и Варненското съкровище и на аромата на розите", заяви Фарах Неме, зам.-директор на павилиона.

От Консорциума предпочитат да не коментират пред камера позицията на министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която нарече павилиона черна дупка, в която са потънали милиони. Оттам излязоха с писмена позиция, с която заявяват, че ще търсят законови пътища да докажат изпълнението на договора и ще съдействат за проверката.

А докато се търси къде е истината, животът в световното изложение кипи. Там срещнахме и с Бойко Новев - пътешественик по душа, който временно е пуснал котва в Дубай. Работи в нидерландския павилион и ни разкри детайли от кухнята на мащабното събитие.

"За шест месеца тук се случват изключително интересни събития всеки ден - паради, концерти, честват се национални дни. Общо взето всеки ден тук е празник и всеки може да намери нещо за себе си. Посетителите до момента от 1 октомври до днешна дата са над 10 - 12 милиона, като се очаква този номер да достигне до 15 милиона в края на експото през март месец", заяви Бойко Новев.

Отидохме по павилионите на Сан Марино и Косово - наети, както и българския. Едната страна също показва съкровище, а другата акцентира върху изкуството си.

"Това съкровище, датирано от 5 - 6 век след Христа. То е било открито в Сан Марино от един фермер", разказва Едоардо Тентони.

"За мен и за останалите държави това е най-добрата възможност да създадем контакти помежду си, да построим мостове между хората и държавите и ние трябва да дадем най-доброто от себе си", смята Буяр Дескай.

Пътешествахме и из Люксембург. Техният павилион е от специално изградените за изложението. Те наблягат на съвременните технологии и мултимедията. Изградили са огромна пързалка между етажите, която е забавление и за малки, и за големи. Показаха и презентация, с която се похвалиха, че люксембургски строителни материали са вложени в изграждането на най-високата сграда в света - Бурж Халифа.

"Презентацията представя ресурсите, с които разполага Люксембург. Това е нашата главна задача - да запознаем света с това, с което Люксембург днес се отличава".

Жужене на множество езици; хора, търсещи приключение с виртуално пътешествие и опознаване на различни култури; атракции и спиращи духа изживявания - Експо 2020 в Дубай има амбицията да бъде най-голямото международно събитие от началото на пандемията.

Над 190 държави подредиха и дори построиха свои павилиони. Футуристичният изложбен комплекс прилича на цял един град, изграден върху някогашни пясъчни дюни. Град, чието сърце ще пулсира до края на март и в него има частица България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев е в Сунгурларе за празника на виното
Президентът Румен Радев е в Сунгурларе за празника на виното
МОН: През тази година ще има матури по редки езици
МОН: През тази година ще има матури по редки езици