Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Производители предупреждават, че виното ще поскъпне

от БНТ
18:25, 14.02.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

В очакване на фалити заради липсата на субсидии посрещнаха днешния си празник Трифон Зарезан лозари и винари. Повишените цени на суровини и материали, необходими за производството, ще доведат до вдигане на цените на виното в страната. От бранша очакват засилен диалог с държавата и намиране на трайно решение на проблема.

Лозаро-винарският сектор е в затруднено положение заради повишените цени на енергоносителите, торове, препарати и амбалаж, отчитат лозарите и винопроизводителите. Без помощта на държавата лозарите са обречени на фалит, коментират от бранша. За да бъде спасен секторът са необходими спешни и адекватни мерки от държавата и субсидиране на лозарите, заяви председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.

"Ако преди можехме да чакаме, сега вече не може да се чака. Или се намират субсидии, или почват фалити и изкореняване на лозя. Знаете всяка година се изкореняват. Миналата година са изкоренени 20 000 дка лозя", казва Йордан Чорбаджийски.

Проблемът с подпомагането на лозарите не е нов, но в бюджета за тази година, приет на първо четене, не са предвидени средства за подпомагане на лозарите.

"Привърженик съм на диалога, защото в диалога се намират решенията, не в протестите, но ако не се стигне до момента, в който да се намерят решения ще прибегнем и до протестите", категоричен е Чорбаджийски.

Въпреки тежкото положение в лозаро-винарския сектор, в село Еленово традицията на празника Трифон Зарезан беше спазена.

"Човек да бъде здрав, усмихнат, с чист дух, да носи благополучие и здраве със зарязването", казва Диан Бонев.

В района на новозагорското село Еленово има засадени над 220 хектара лозови масиви с елитни френски и български сортове грозде.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов: Нито съм имал къща в Барселона, нито имам, нито ще имам
Борисов: Нито съм имал къща в Барселона, нито имам, нито ще имам
Мексиканец е обвинен за убийството на ММА боеца в Хасково (Обзор)
Мексиканец е обвинен за убийството на ММА боеца в Хасково (Обзор)