НОВИНИ

Олаф Шолц в Украйна: Призовавам Русия да се възползва от предложенията за диалог

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:10, 14.02.2022
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Застрахователни компании са информирали официално украинските международни авиолинии, че анулират застраховките на самолети, преминаващи през украинско въздушно пространство.

В същото време чешките авиолинии добавиха три полета Киев - Прага в разписанието си за тази и следващата седмица поради повишено търсене. УизЕър засега не променя разписанието си за полети от и към Украйна.

Ка ЕлЕм спира полетите си за тази дестинация, Луфтханза обмисля подобна стъпка. За полетите си от Лондон към Азия Бритиш Еъруейз избягва украинското въздушно пространство в светлината на рисковете от руска инвазия.

Евросъюзът обяви, че разговорите САЩ-Русия на най-високо равнище не са постигнали много, но подчерта, че възможностите за диалог с руския президент Владимир Путин остават открити чрез лидерите на Франция и Германия.

От Киев канцлерът Шолц, който утре отива в Москва, призова Русия да се възползва от предложенията за диалог за деескалация в украинската криза. Той очаква ясни стъпки от Москва и подчерта, че Германия и Западните съюзници са готови за сериозен диалог по проблемите на европейската сигурност. Същевременно германският канцлер посочи, че няма разумно обяснение за руската военна активност по границата с Украйна. Олаф Шолц обяви и нов германски кредит за Украйна в размер на 150 милиона евро.

Той очаква ясни стъпки от Москва и подчерта, че Германия и Западните съюзници са готови за сериозен диалог по проблемите на европейската сигурност. Същевременно германският канцлер посочи, че няма разумно обяснение за руската военна активност по границата с Украйна.

Олаф Шолц обяви и нов германски кредит за Украйна в размер на 150 милиона евро.

"С повече от два милиарда долара направихме украинската икономика по-устойчива и независима. Пред лицето на външно влияние осигурихме нейната автономност. Мога да ви уверя, че ще продължим тази подкрепа със същата решителност", категоричен е Олаф Шолц.

Украинският президент заяви, че страната му няма да се откаже от стремежите си за членство в НАТО, въпреки някои намеци, че с постоянното поставяне на въпроса предизвиква реакции от страна на Русия.

"Вярвам, че трябва да следваме пътя, който сме избрали", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Посланикът на Украйна във Великобритания отстъпи от свои изявления, че страната му може да преразгледа плановете си за присъединяване към НАТО, но не изключи други отстъпки към Москва за решаване на кризата.

"Перспективата за членство на Украйна в НАТО е записана в конституцията. Не може да бъде взето решение, което противоречи на Основния закон", каза говорителят на МВнР на Украйна Олег Николенко.

Кремъл не вижда знак за промяна в украинската външна политика.

"Разбира се, официализирано, потвърдено решение на Украйна за отказ от идеята за членство в НАТО ще бъде огромна крачка към формулиране на по-съществен отговор на тревогите на Русия", коментира Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Британският премиер Борис Джонсън призова руския лидер Владимир Путин да се отдръпне от ръба на пропастта в Украйна.

"Много е важно да поддържаме диалог, но не можем да търгуваме със суверенното право на украинския народ да се стреми към членство в НАТО", категоричен е премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Руският президент Владимир Путин прие съветите на външния министър Сергей Лавров за продължаване на дипломатическите усилия по украинската криза.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви, че някои от ученията вече са приключили, а други наближават своя край. Полша и Румъния обаче се готвят за най-лошия сценарий и за бежанска вълна от Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Атанасов прие колективна оставка от ръководството на Национален фонд "Култура"
Министър Атанасов прие колективна оставка от ръководството на Национален фонд "Култура"
Драстично поскъпване: Ще удари ли 3 лв. за литър цената на бензина у нас
Драстично поскъпване: Ще удари ли 3 лв. за литър цената на бензина у нас