НОВИНИ

Николай Радулов за "Барселонагейт": Според властите в Испания става дума за пране на около 5 млн. евро

bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 14.02.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатът от "Има такъв народ" и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Николай Радулов коментира темата "Барселонагейт" в ефира на "Още от деня".

"Данните, с които се разполага и докладът, за който става дума, установяват, че действително в Барселона има къща и там е живяла дамата, за която си говорим. Тя е имала и бутик, имала е и сметка с около 2 млн. Според властите в Испания вероятно става дума за пране на пари на стойност около 5 млн. евро", обясни Радулов.

Наистина министър-председателят тогава Бойко Борисов не е имал къща в Барселона, има къща в Банкя. Негови приятели са направили трансферите, допълни той.

Има няколко лица, които ако не са били собственици на къщата, то са дали пари за нея и трябва да бъдат разследвани. Това са лица, близки до Борисов, отбеляза Радулов.

По думите му, службите у нас в последните години не са били служби на българското общество, а служби на управляващите.

Те бяха инструмент в ръцете на Борисов и разследваха това, което той им възлагаше.

Борисов: Нито съм имал къща в Барселона, нито имам, нито ще имам

Реално промяната в специалните служби не е започнала. Има известна промяна в МВР, сменен е директорът на разузнаването, в ДАНС е сменен директорът, но самият ДАНС не е пипнат въобще и там са същите хора, които са работили за Борисов, смята Радулов.

"Има една подозрителна активност в ДАНС, свързана най-вероятно с това, че се опитват да оцелеят. ДАНС е една структура, която е много гъвкава в годините, тя винаги се е приспособявала към новото ръководство, но това не значи, че тя е била политически неутрална", коментира той.

Не се учудвам, че премиерът Кирил Петков е отишъл в прокуратурата с папка с разпечатки от Гугъл, но прокуратурата би трябвало да се самосезира, а тя отказва да работи по тези случаи. "Прокуратурата е на Борисов. Гешев е на Борисов", смята Радулов.

Прокуратурата е дълбоко опорочена от годините, в които Борисов управляваше.

"Тази структура трябва да се реформира. Г-н Гешев трябва да си отиде и по-добре да си отиде с чест и да напусне сам."

Радулов уточни, че се работи по промяна на законите, така че този, който ще бъде главен прокурор да не си позволява подобни своеволия. Той е категоричен, че освен със зрелищни акции и интервюта по телевизията, г-н Гешев няма с какво друго да бъде запомнен.

Николай Радулов коментира и ситуацията с Украйна, като подчерта, че според него заплахите за страната ни са косвени, свързани с енергетиката и газа, възможно е при евентуален конфликт да участват наши поделения, понеже сме част от НАТО. Той смята, че дори и да има война, това ще са по-скоро локални конфликти.

Консултативният съвет при президента ще направи преглед на готовността на въоръжените сили, защото заплахи в региона има достатъчно, уточни Радулов.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое представи второ зимно попълнение
Берое представи второ зимно попълнение
ФИФА взе решение за прекратената световна квалификация межу Бразилия и Аржентина
ФИФА взе решение за прекратената световна квалификация межу Бразилия и Аржентина