НОВИНИ

Спецпрокуратурата е получила от Испания 219 страници по случая „Барселонагейт“

спецпрокуратурата получила испания 219 страници случая bdquoбарселонагейтldquo
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 15.02.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Спецпрокуратурата е получила от Испания 219 страници по случая „Барселонагейт“, стана ясно днес на брифинг. Прокурор е постановил изготвяне на превод на български език на постъпилите материали.

Специализираната прокуратура е изготвила и изпратила две европейски заповеди за разследване на европейското бюро на България в Евроджъст.

Втората европейска заповед за разследване е в процес на изпълнение, стана ясно на брифинга.

Специализираната прокуратура е получила доклад от ДАНС. Това са 26 страници на английски език, в материалите има снимки и текст, уточни говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

"За първи път виждам такъв материал, още повече изпратен от ДАНС. Не е ясно кой е авторът, към кой момент го датираме и за нуждите на какво той е съставен. Въпреки това сме възложили превод, защото без него и изясняване на произхода на самата информация не можем да вземем мнение дали съдържащите се данни могат да се приобщят в делото, което водим", каза ръководителят на специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

В доклада няма знаци, че изхожда от институции в Испания, коментираха от спецпрокуратурата. И добавиха, че 90% от действията по разследването са извършени.

Освен това говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев уточни, че Бойко Борисов е разпитан, в качеството на свидетел.

Оттам заявиха, че МВР и ДАНС нямат отношение по случая „Барселонагейт“.

Вчера "Барселонагейт" отново стана първа тема в държавата ни, след като доклад на испанските власти по разследването стигна до България. Прехвърчаха искри между настоящия и бившия премиер Кирил Петков и Бойко Борисов.

Искри между настоящия и бившия премиер след нова информация по темата "Барселонагейт"

По неофициална информация на "По света и у нас" докладът на испанските власти е изпратен в МВР в началото на месеца и в него е цялата хронология по закупуването на къща в Барселона за 5 млн. лева от български лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов вариант на Омикрон идва към Източна Европа, предупреждава СЗО
Нов вариант на Омикрон идва към Източна Европа, предупреждава СЗО
Автобус блъсна възрастна жена в Пловдив
Автобус блъсна възрастна жена в Пловдив