НОВИНИ

Каква ще е съдбата на 21 здрави дървета в центъра на София?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
12:21, 18.07.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Съдбата на 21 здрави дървета до Народния театър в центъра на София ще решават общинарите. В терена, който е частна собственост, трябва да изникне бизнес сграда. Развръзката обаче ще стане ясна на следващото заседание на общинската комисия по околна среда.

Според проекта в градината на ресторант "Синия лъв", точно срещу Народния театър, ще се построи офис на пет етажа. Сградата, в която се помещава заведението, е общинска, но земята под нея е частна. Там има и 25 високи дървета на възраст между 15 и 30 години. След преразглеждане на инвестиционния проект се предвижда изсичането на 21 от тях. Последната дума за това е на общинската комисия по околна среда, която вече няколко пъти отлага решението.

"Комисията ще се произнесе в свое следващо заседание, ние поискахме, когато направихме първото разглеждане, да се прецизира самият проект, да се намали броят на дърветата, които се засягат от самото инвестиционно намерение, да се направи всичко възможно тези дървета да бъдат запазени в максимална степен", заяви Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда към СОС.

Има и съгласувателна процедура с Министерството на културата, тъй като сградата е паметник на културата. Общински съветници се обявиха против.

"Целият този казус се поражда в 2005 година, когато областният управител продава, пак повтарям, продава, държавен терен", заяви Иво Божков, общински съветник, ДБ.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков смята, че най-добрият вариант е Столична община да се договори за замяна на този имот и там да се построи детска градина:

"И тогава вече той би могъл да се използва или като построяване на детска градина, която да се добави към съществуващата сграда."

В позиция до "По света и у нас" собственикът на имота - фирмата "А Трейд" посочва, че се съобразява с препоръките на общинската комисия:

"Съгласно последната разработка подземното паркиране е намалено до контура на основното застрояване, гарантиращо запазване на максимален брой дървета на територията на имота."

Собствениците казват, че ще компенсират изсечените дървета, като засадят нови. Другата седмица се очаква общинската комисия да реши дали ще запази старите дървета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима пострадаха след катастрофа между тир и кола в Русе
Трима пострадаха след катастрофа между тир и кола в Русе
Почетоха рождението на Васил Левски в цялата страна (Снимки)
Почетоха рождението на Васил Левски в цялата страна (Снимки)