НОВИНИ

Спасеното в село Костенец мече ще бъде върнато в дивата природа, след като укрепне

bnt avatar logo
от БНТ
15:37, 18.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Мечето, което беше спасено от горски служители край село Костенец, ще бъде изпратено временно в Гърция. Там то ще се учи да живее само. В момента за него полагат грижи служителите от парка за мечки край Белица. Днес беше прегледано от ветеринар, а гледачите от парка му дадоха и име.

Мечето беше спасено в неделя, след 24-часова акция на горските служители от ДГС - Ихтиман. Няколко пъти те се опитали да го прогонят в гората, но то се връщало. След като обиколило няколко имота, решило да прекара нощта на дърво в частен двор.

"Разбрахме се със собственика на имота, след като на сутринта стане светло, да провери, без да го притеснява, дали е на дървото, но го нямаше. През нощта беше слязло и се беше преместило. След два часа, отново на друга къща, на друго дърво, в друг имот", посочи Илиана Чавдарова – директор на ДГС Ихтиман.

Самото прибиране на мечето станало бързо и безболезнено.

"Те са много дружелюбни, поспиваше си, ядеше си сливи. Не беше притеснено от присъствието на хората. Не се наложи неговото инжектиране", каза Илиана Чавдарова.

При прегледа му по-рано днес не са установени наранявания или други проблеми. Мечето е мъжко. Вече е обезпаразитено, а за него се полагат най-добрите грижи.

"Като едно истинско малко бебе, четири пъти на ден се храни. Непрекъснато се проверява млякото, дали е правилната температура. Дали храната е достатъчна. В момента се храни основно с мляко и с плодове, докато се успокои", обясни Калина Вълчинкова – ръководител на гледачите в парка за мечки в Белица

Все още не е ясно защо мечето се е отдалечило толкова от гората и най-вече от майка си, тъй като е едва на няколко месеца и се нуждае от грижи. Затова и горските служители правят обход на района с надежда майката да бъде открита и мечето да бъде върнато при нея.

"Мечката никога няма да си изостави малкото. За да го направи, трябва да се случи нещо с нея. Една от спекулациите е, че майката е убита. Може и да е умряла по най-различни причини в гората. Втората причина е, когато е човешка намеса и майката бива убита в неказонен лов. Мечката е защитено животно в България и тя не подлежи на лов", каза Димитър Иванов.

Ако майка му не бъде открита, мечето ще бъде изпратено в Гърция, където ще бъде обучено как да оцелява в естествената си среда, без да зависи от човек. След като се научи как да се грижи за себе си в дивата природата, то ще бъде върнато и пуснато на свобода в България.

Репортер: Миглена Медарова
Снимки: МОСВ, Фондация "Четири лапи"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Манчестър оправда Райън Гигс по обвиненията в домашно насилие
Съдът в Манчестър оправда Райън Гигс по обвиненията в домашно насилие
Полицията в Москва арестува мъж, който се опитал да подпали мавзолея на Ленин
Полицията в Москва арестува мъж, който се опитал да подпали мавзолея на Ленин