НОВИНИ

Президентът на Барселона: Барселона винаги е бил чист клуб

Лапорта нападна и вечния съперник Реал Мадрид

Жоан Лапорта
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:25, 17.04.2023
Чете се за: 04:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Това, което знам, е, че в УЕФА чакат видят какво ще стане с процеса срещу нас в Испания. След това чак те ще се произнесат по темата. Убеден съм, че ще бъдем оневинени и ще продължим да играем в Европа. Това каза президентът на Барселона Жоан Лапорта по казуса с евентуалното изваждане на Барселона от европейските клубни турнири като наказание за предполагаемата корупционна практика на клуба в испанския футбол, свързан с плащанията към бившия съдийски шеф Хосе Мария Енрикес Негреира.

"Барселона винаги е бил чист клуб през цялата си история. Празнуваме победите заедно и когато загубим, не търсим оправдания. Това е клуб, основан на ценности и искаме да печелим по правилния начин. Никога не искаме да печелим с външна помощ", заяви президентът на Барселона.

От Барселона твърдят, че става въпрос за консултантски услуги, но според други плащанията са били за съдийска помощ в Ла Лига.

"Винаги сме сътрудничили на външното разследване по случая Негрейра. Барселона никога не е била замесена в каквито и да било дейности, с цел да бъдем фаворизирани. Имам документи, които доказват, че никога не е имало плащания, които са пряко свързани с опити за влияние върху резултатите", коментира Лапорта.

В началото на месеца президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че това е един от най-сериозните случаи, които е виждал във футбола.

“Не знам какво се върти в главата на Александър Чеферин, но засега той поне не се връзва на думите Тебас и се държи отговорно. Засега поне УЕФА не се е включила в това публично линчуване на клуба ни”, каза още шефът на Барса.

Лапорта пак нападна президента на Испанската футболна лига Хавиер Тебас, за когото се оказа, че лично е сезирал европейската централа за обвиненията срещу каталунците. Двамата директори изобщо не се разбират и постоянно се критикуват чрез медиите.

“Тебас се държи неадекватно, неговите твърдения са неверни. Той само цели да наруши репутацията ни, а не осъзнава, че представлява Ла Лига като институция. В момент, в който продължаваме да настояваме за стартирането на Суперлигата, Ла Лига призовава УЕФА да ни накаже. Това не е случайно", заяви Лапорта.

Президентът на Барселона нападна и вечния съперник Реал Мадрид и окачестви "белия балет" като "отбора на режима" и този, който дълги години е фаворизиран за сметка на останалите в испанския футбол.

"Искам да спомена един клуб, който реши сам да се яви в съда, когато започна процесът. Клуб, който казва, че се чувства онеправдан. Реал Мадрид, който исторически е бил облагодетелстван от решения. Исторически и понастоящем. Отбор, който е смятан за отбора на режима на деня поради близостта си до силните на деня. Те бяха отборът на режима, защото бяха близо до политическата и финансова власт. Мисля, че си струва да се спомене, че в продължение на седем десетилетия голямото мнозинство от президентите на техническата комисия на съдиите са били бивши членове или играчи на Реал Мадрид. В продължение на 70 години хората, които назначаваха съдиите, бяха бивши членове или бивши играчи на Реал Мадрид. В някои случаи всичко това по едно и също време. За този клуб да се яви на съдебен процес и да каже, че се чувства ощетен за най-добрия период в историята на Барселона, този процес ще бъде използван, за да свали маските им. Това е безпрецедентна проява на наглост", коментира Лапорта.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook,

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
35 години по-късно: "Фантомът от операта" за последен път бе изигран на Бродуей (Снимки)
35 години по-късно: "Фантомът от операта" за последен път бе изигран на Бродуей (Снимки)
4000 компании участват в тазгодишниото техно изложение в Хановер
4000 компании участват в тазгодишниото техно изложение в Хановер