НОВИНИ

Президентът Радев и чешкият министър на промишлеността откриха Чешко-български бизнес форум в Прага

bnt avatar logo
от БНТ
20:29, 11.05.2022
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Във втория ден от официалната си визита в Чехия президентът Румен Радев заедно с чешкия министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела откриха Чешко-български бизнес форум.

Президентът Радев отбеляза, че стокообменът между двете страни в последните години бележи сериозен ръст. Държавният глава вижда потенциал в нови съвместни проекти. Румен Радев се срещна и с представители на българската общност.

В бизнес форума участваха представители на водещи фирми от двете страни в областта на енергетиката и електрониката, информационните технологии, хранително-вкусовата промишленост, отбраната и сигурността.

Президентът Румен Радев вярва, че бизнес форумът има възможност да открие нови хоризонти пред това сътрудничество. Чехия е сред водещите 15 търговски партньори на България.

В Прага президентът Румен Радев се срещна също с наши сънародници, които живеят в Чехия. По официални данни българите в Чехия са около 17 000 души. Българската общност тук има признат статут на малцинство от 2001 г.

"Българската общност тук е сред най-старите и най-организираните", посочи президентът и изрази възхищението си от желанието им да съхраняват българския дух и култура.

Българският културен институт в Прага е основан през 1948 г. и развива активна дейност за популяризиране на българската култура, а чешкият център в София е основан година по-късно и е най-старият чешки център в света.

Вижте повече в репортажа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков след визитата в САЩ: Ще получаваме газ на по-ниски цени, без посредници
Кирил Петков след визитата в САЩ: Ще получаваме газ на по-ниски цени, без посредници
Ситуацията в Одеса през погледа на екипа на БНТ
Ситуацията в Одеса през погледа на екипа на БНТ